Майорна терца
Идеята на фестивала и неуморния труд по осъществяването й дължим на три момичета-кокичета, чието кредо е, че в крайна сметка всеки има нужда от изкуство. Аменун Женева, Ивана Стоичкова и Люба Петрова обединяват и срещат публиката с артистите – онези, които създават, с другите, които оценяват. Простичко, нали? И също толкова ценно. Трите дами вярват силно, че изкуството далеч не е самоцел и ще пребъде, само ако и когато достигне до своите адресати и изпитаното удовлетворение е плод на взаимност.

Ангелите не са това, което са

Совите не са това, което са, а ангелите (в нашия собствен случай) – също. Гръбнакът на програмата всъщност е базиран върху древна легенда, интерпретирана в различни световни култури и религии. Откриваме я дори в Пирът на Платон. Философи и писатели разказват, че хората съществували като птици (или още ангели) с по едно крило. Тъй като били разделени от завистта и злото и пръснати по света да се скитат немили-недраги, за да полетят отново, ангелите били орисани да открият своята половинка и сливайки се с нея, се въздигали на крилете на щастието. Така, вдъхновена от легендата за половинките, платформата на Part of Heart става манифест на щастието и любовта.

Опорни точки

Именно митът за ангелите е канавата, върху която над 15 български артисти създават интерактивна инсталация с човешки размери. Тя ще бъде и кулминационната точка на фестивала, а самите артисти ще приканват публиката да вземе активно участие в доизграждането й. Паралелно с това обаче всеки артист участва в изложба с индивидуални творби, тематично създадени и вдъхновени от легендата. През седемте фестивални дни посетителите ще разгледат постоянната изложба от авторски лампи, мебели, живопис, бижута, играчки, фотография и илюстрация. Вечерите пък ще бъдат потопени в музика, театър, графити и анимация, а за мъниците ще има куклен театър на сцената на Otto Eco Toys. Откриването на мултижанровата идилия е на 29 септември, от 19:00, така че запазете вечерта.

Опорни субекти
Редно е да споменем също, че експонатите от постоянната изложба могат да се закупят в рамките на фестивалната седмица. Ивана Стоичкова ще ни покаже що е то да си графичен дизайнер и журналист с непреодолима страст към конструирането на мебели, а Аменун Женева ще ни очарова с живопис. Силно сме впечатлени от приказните бижута на Симеон Шомов, заключили чувственост и крехкост в своите нестандартни форми. Материалът за изработката на текстурите и мотивите е предимно сребро (поради особената му пластичност), завършени от матирани, полирани или окислени повърхности. Друг участник в постоянната изложба е дизайнерът Петя Савова, един от най-изявените ни илюстратори, познати от Sofia Design Week и проекта Absolut Blank. Деница Бояджиева пък ще ни обсипе със светлината на своите лампи, станали причина за множеството й участия в изложби в страната и отвъд. Театралните опити Любовта в Опаковка по идея на актьора Петър Генков (познат от Пиеса за умиране, Сфумато)вижте от 19:00 на 3 октомври. От музикантите FlyWe2DaMoon, определящи себе си като ”моментална музика без граници“ очакваме подобаващо закриване на феста (6 октомври, 19:00).