Руси Ников започва своя творчески път в Бургаската опера. По-нататък усъвършенства певческото си обучение в различни интернационални майсторски класове към European Opera Center в Манчестър, както и при оперните величия Рената Ското, Костас Паскалис, Проф. Марта Лантиери и Гена Димитрова.
Изпълнявал е ролите на Фигаро от Севилския бръснар, на Граф Алмавива  от Сватбата на Фигаро, на Дон Жуан, на Марчело от Бохеми, на Родриго от Дон Карлос и редица други.
В концертния му репертоар са произведения като Реквием, Стабат Матер, Девета Симфония, Терезиен Меса, Кармина Бурана, The Birth of Christ.

Павел Качнов се установява във Виена през 2009, където усъвършенства своето майсторство в класа на проф.Майзенберг във Виенската академия за музика и изпълнително изкуство. От 2010 е солист на Виенския кралски оркестър, а от 2013 е преподавател във Виенската музикална академия.

Работи заедно с оркестри от Лвьов, Харков, Одеса, Виена, Мадридски симфоничен оркестър и Оркестъра на Балеарските острови.
Интензивно концертира в цяла Европа, като представя успешно солови и камерни програми. Неговият репертоар обхваща широк музикален спектър от времето на Барока до съвременната музика.