Новост и традиция
Фестивалът ни предлага осем концерта с новости и склонност към създаване на традиция (шест от тях са с главно действащо лице пианото, един е камерен, а един е под формата на спектакъл). Откриването поставя рециталът на французина Мишел Бурдонкл (26 септември, 19:30) от рядко слушани произведения и микс от стилове. За пръв път Пиано Екстраваганца предлага на нашето внимание и джазов концерт. За соловата си вечер (27 септември, 19:30) от Франция пристига джазменът–пианист Марио Станчев – един от големите импровизатори, с който класическите произведения звучат просто неузнаваемо. В подобен стил ще е и рециталът на младата туркиня от Лондон – Айшеденис Гюкчин (29 септември, 19:30), чиито клавирни транскрипции ще са по прочути парчета на Pink Floyd. В действителност, въпросният концерт е по-скоро възпоменание на Ференц Лист, в традицията на виртуозната транс­крипция за пиано, както навремето е правил и самият той. Но не с рок, разбира се.

Гласовете ви чувам

Вокалното присъствие е вече традиция на Пиано Екстраваганца, но умело вплетено в спектакъл – това е вече истинска новост. През изминалите фестивални години сме били с красивия глас на полската певица Мадалена Иджи, сетне във вокалната компания на Александрина Пендачанска… тази година пък ще имаме честта да чуем сопраното Ина Кънчева. Под режисурата на Марий Росен и рамо до рамо с Людмил Ангелов и актрисата Елена Атанасова, Ина Кънчева ще ни представи чудесен спектакъл за една от водещите диви на 19 век – Полин Виардо Гарсия. От Pauline Viardot – L`Esprit de la Diva (28 септември, 19:30) ще научим, че освен певица Полин е била и прекрасна пианистка и композитор, а семейният им салон – средище на културния елит в Париж.

Скъпи гости
Поредна новост във фестивалната традиция е поканата “специален гост”. Първият, на който е оказана голямата чест, е именитият американски музикант Джеръм Роуз. Самият той обаче смята да разчупи стереотипите, като се представи не със задължителното неизпълнявано до момента произведение, ами тъкмо обратното – подбрал е четирите най-известни сонати на Бетховен. Неговият концерт, случайно или не, е в Деня на музиката (1 октомври, 19:30), а веднага след това ще има специален уъркшоп и кратък мастърклас с всички млади пианисти, които пожелаят да чуят мъдри слова от устата на Джеръм Роуз.

В огледалния свят

Стаята с огледалата (3 октомври, 19:30) на италианеца Серджо Маркеджани е програма, вече представена в почти всички големи музикални центрове на света – Берлин, Париж, Виена. Съставена е от познати клавирни произведения на Бетховен, Шопен, Лист, но всяко от тях, след като е изпълнено, прозвучава и с огледалния си образ – съвременно произведение от италианския композитор Алберто Кола, като контрапункт. Новата творба на двамата съавтори – пианист и композитор, всъщност е днешен прочит на стария естетически свят, а слушателят е все едно разположен в стая с огледала, които смесват и пречупват образи и звуци.