Pravets Art Nights 2024

Жанр: класическа музика
Диригент: Емил Табаков, Томас Рьоснер
Солисти: Себастиан Кнaуер, Матео Фалчер, Мила Михова
Участват: Национален филхармоничен оркестър

За втора година Софийската филахрмония ще бъде музикален домакин на престижния музикален фестивал в Правец

На 19 и 20 юли на омагьосващата сцена до езерото на Hyatt Regency Pravets Resort, почитателите на класиката ще имат възможност да слушат световнопризнати солисти и диригенти.

Първата вечер е посветена на музиката на Гершуин и е с участието на виртуозния германски пианист Себастиан Кнaуер, който, заедно с първия ни оркестър ще представи „Рапсодия в синьо“. В програмата са включени и увертюрата Funny Face и сюитата „Порги и Бес“. Дирижира големият български диригент Емил Табаков.

В своята над 30-годишна кариера, започнала с концертния му дебют на 14 години, Себастиан Кнауер свири в престижни зали като Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Концергебау в Амстердам, Лондонската Уигмор хол, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале в Цюрих, Виенската Концертхаус, Линкълн център – Ню Йорк, Театър Харис в Чикаго, Националния център за сценични изкуства – Пекин и зала Топан в Токио. За Berlin Classics, Warner Classics, Deutsche Grammophon и Naxos е записвал творби на Моцарт, Хайдн, Бетовен, Менделсон, Шуберт, Гершуин, Барбър, Бърнстейн и Копланд. Съвместният му проект с Даниел Хоуп „Изтокът среща Запада“ печели наградата Echo Klassik за 2005 и номинация за „Грами“.

Втората вечер минава под знака на „Пучини завинаги“, оперна гала, посветена на 120 години от рождението на великия композитор, ще събере на 20 юли оперната прима Мила Михова и един от най-харизматичните тенори на нашето време Матео Фалчер. Под палката на маестро Томас Рьоснер те ще представят арии и дуети от най-емблематичните опери на Пучини.

Само преди няколко месеца Мила Михова плени публиката, партнирайки на суперзвездата на операта Брин Терфел. Нейният професионален път е белязан от уроците на майка ѝ Дарина Такова и Лукреция Меса – експерт по метода Voice Craft. Мила е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и на фондация „Борис Христов“ за Оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Ското. Развива богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия. Сред актуалните ѝ ангажименти се открояват дебюти в Германия – като Абигаиле в „Набуко” на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” на Росини в Операта в Аугсбург, в „Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна.

Италианският тенор Матео Фалчер е възпитаник на миланската консерватория „Джузепе Верди“. По-късно усъвършенства вокалната си техника и натрупва опит в Академията за млади певци към Миланската Скала, както и в Академията „Родолфо Челети“ в Мартина Франка. Дебютът му е през 2010 г. в „Тайният брак“ на Чимароза като Паолино. Бързо идват покани от различни театри в Италия и за още роли – Рудолф от „Бохеми“, Ринучо от „Джани Скики“, Фентън от „Фалстаф“, Тебалд от „Капулети и Монтеко“, Алфред от „Травиата“, Херцога от „Риголето“.

Наред с концертната програма тази година фестивалът организира и майсторски класове по пиано и културен мениджмънт.

Програма

19 юли 2024, 20:30 - Езерото пред Hyatt Regency Pravets Resort
20 юли 2024, 20:30 - Езерото пред Hyatt Regency Pravets Resort