Става въпрос за тридневния фестивал Ritual Gatherings, който започва с мащабно почистване на плажа край устието на Камчия и оттам нататък потича в руслото на екосъобразния начин на живот.

Ritual Gatherings е многоизмерно преживяване, посветено на хармонията между храна, изкуство, музика, традиция и природа – основните компоненти на човешката културна идентичност. На 30 юни се оставяме на течението и се отдаваме на приказна вечеря сред дюните, а менюто е с изцяло нулев отпадък, приготвено от продукти на местни производители.

Съвременно изкуство с традиционни корени

От деликатесите за небцето преминаваме към храна за душата. Широката пясъчна ивица се трансформира в художествена галерия, която събира на едно място скулптури, илюстрации, стрийт арт и съвременен танц. В рамките на фестивала имаме възможността да се докоснем до произведения на някои от най-изявените български артисти, а всяка творба носи послание за единство както с природата, така и между хората. Както в останалите направления на Ritual Gatherings, и тук връзката между модерното и традиционното е от изключителна важност. Новият прочит на културното минало, както и вплитането на обреди и традиции в съвременното изкуство, допринася за огромно културно многообразие.

Въпреки че на фокус попадат творци от България, в рамките на фестивала можем да видим произведения на артисти от 6 държави, някои от които са излагали в най-големите галерии и са представяли изкуството на множество международни фестивали. Един от гвоздеите в програмата е норвежката артистка Tine Surel Lange, която пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на виола на живо.

Музикално пътешествие през жанрове и емоции

Самата сцена е изработена изцяло от естествени материали от шведския художник Филип Якобсен, основател на студио FlipZud. Видяхме елементи от нея още през май като част от Фестивала за светлинно дигитално изкуство LUNAR. Огромните дървени спирали се раздвижват нощем с помощта на зрелищно светлинно шоу заедно с омайните звуци на водещи имена на световната сцена като Crazy P, Axel Boman, Traumer, S.A.M. и DJ Holographic. Не липсват и родни музиканти: движим се под звуците на The Foreigners, Trombobby & C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo.

Ritual Gatherings е добре познат като един от най-добрите български фестивали за електронна музика. Както личи от тазгодишната програма, този път събитието разчупва границите на музикалните жанрове и срива стените между стиловете, за да ги обедини в едно богато емоционално преживяване. Еклектичната селекция в никакъв случай не е случайна обаче, тъй като музикантите са на изключително високо ниво, за което свидетелстват многобройните им успехи и участия на някои от най-значимите световни фестивали.

Дискусии и работилници

Навлизаме в още по-дълбока комуникация околната среда и изкуствата чрез дискусии за опазването на природата, музикални работилници, организирани от Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и разнообразни артистични начинания, всички от тях обединени около темата за екологията.

Ritual Gatherings се провежда от 30 юни до 3 юли, предхождан от двудневен форум в град Варна, насочен към хората от креативните индустрии. Партньори на фестивала са както българските общини Троян, Кюстендил и Шумен, Музеят на хумора и сатирата в Габрово и Националната художествена галерия, така и чуждестранни музеи и артистични колективи като Pikene på Broen, The Barents Spektakel и Музеят на Живото Изкуство в Рейкявик, Исландия.

Нашата приказка завършва с „три дни яли, пили и се веселили“, но това е едва началото на едно изпълнено с вълнения лято.