Немското посолство със сигурност ще привлече хора от всички възрасти, а спектърът събития, които са подготвили, е повече от впечатляващ. Изложби, срещи с писатели и специалисти от различни сфери, театрални пърформанси – всички те ще акцентират върху неуморния иновативен немски дух.

Церемонията за откриването започва с концерт на площад Св. Неделя на 3 април от 11:00, когато ще можете да видите за пръв път изложба на United Buddy Bears. Идеята, която стои зад събитието, е своеобразен урок по толерантност между народите – 120‑те двуметрови мечока символизират всички 120 държави, които за момента са признати от ООН. В рамките на Седмиците на Германия ще бъдат подредени и още няколко изложби.

Писателката Улрике Алмут Зантиг ще чете откъси от свои произведения в Столична библиотека (6 април, 18:30), но България също ще има свой дял в литературните дискусии благодарение на представянето на романа на Харалампи Орошаков Аферата Батенберг (4 април, 18:00).

Не пропускайте да посетите и радиопиесата The New Man на група Ligna в галерия Райко Алексиев, която е част от фестивала Antistatic (4 април, 20:00), както и няколкото семинара в областта на образованието, кандидатстването в немски университети и гражданското общество. Последното доказва, че практичното и нестандартното могат да виреят заедно, и то доста успешно.

В програмата на фестивала изпъкват и доста музикални събития в софийски училища, където по-младата публика ще може да гледа и слуша стилово и тематично разнообразни прояви като хип хоп танци и хорова музика. За по-зрелите почитатели на немската култура пък са подготвени съвременни класически изпълнения от Щроморкестър, които ще свирят класика на електронни инструменти в Склада (16 април, 20:00).

Това, разбира се, далеч не е всичко и освен всички културни събития почитателите на най-известните немски брандове ще могат да видят последните иновации в областта на техниката.