Национално значение
Миналата година фестивалът Sofia Rocks гърмеше на стадион Българска армия, а тази година се е преместил няколкостотин метра встрани – на националния стадион Васил Левски. Което означава – удобна за почти всички софиянци локация, множество входове (тоест минус висене за влизане на феста), както и малко добре дошла хлад от Борисовата градина. Събитията са разстлани в два дни – 7 и 8 юли, еднодневни билети липсват, но пък двудневните са на много прилични цени (60/70/100лв за седящи места, 90лв за терен и 120лв за фен зоната директно пред сцената).

Ден първи
Фестивалните дни определено са подредени тематично, като откриващият 7 юли е отделен за по-тежкотоварните състави. Много ще ни е интересно да видим на живо апокрифните ирландци Sweet Savage, шведските мелодични детаджии Scar Symmetry, немските метълкор герои Heaven Shall Burn, както и добре познатите ни рап рок пионери Clawfinger. Несъмнено акцент на вечерта обаче са метъл сензацията Trivium (често цитирани за съвременни класици, заедно с групи като Slipknot и Chimaira). Хедлайнери на вечерта трябваше да бъдат силните Godsmack, но за жалост американците отмениха цялото си европейско турне. Причината е сериозно заболяване на вокалиста им Съли Ерна, който има нужда от много почивка, за да запази гласа си. Желаем му бързо оздравяване и завръщане на голямата сцена!

Ден последен
8 юли пък е зареден с много по-класически рок заряд, макар че не липсват изключения – за такива приемаме както инди шампионите Kaiser Chiefs, така и готик метълите Within Temptation. Освен тях на сцената ще свирят завърналите се най-неочаквано деветдесетарски герои Ugly Kid Joe (виж интервюто ни с вокала им Уитфийлд Крейн), както и легендарния рок бранд Guns n’ Roses (с Аксел начело, с всички великански хитове, макар и без Слаш и Дъф, уви).

* Поради отпадането на Godsmack от афиша на фестивала, заради здравословни проблеми на вокалиста Съли Ерна, от Balkan Entertainment Company съобщават, че фенове, закупили билети, ще могат да доведат безплатно приятел на първия ден от Sofia Rocks. Промоцията няма да важи за втория ден, неделя, когато хедлайнър са Guns n’ Roses. Но за 8 юли BEC предоставят възможността на феновете на G’n’R да си закупят еднодневни билети, като цените варират по следния начин:
45 лева – седящи III зона
55 лева – седящи II зона
70 лева – терен
75 лева – седящи I зона
90 лева – пред сцена