Мария Мартинова, създател и водач на ансамбъла за танго-музика Тангуарда ще представи програмата Танго без граници в рамките на Европейския музикален фестивал. В концерта ще вземат участие световноизвестният аржентински изпълнител на бандонеон Марсело Нисинман, изявеният цигулар Сирил Гарак и един от най-търсените европейски контрабасисти Винфрид Холценкамп. Допълнително очарование ще внесе и присъствието на танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар от Франция.
Артист с многостранен талант, Мария Мартинова има активна кариера на солов и камерен изпълнител на класическа музика. Тя е възпитаник на Джулирад скул в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон. Живее в Белгия и е концертирала на множество престижни световни сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields в Лондон, Alice Tully Hall, Ню Йорк и др. Още от ранна възраст Мария проявява интерес и към тангото и се занимава професионално с танци. Специализира танго-музика в Ротердамската консерватория. През последните няколко години тя се утвърждава като един от най-атрактивните артисти на европейската танго-сцена и работи с музиканти като Густаво Бейтелман, Алфредо Маркучи, Пабло Агри, Хавиер Коен, Хуан Карлос Куачи, Виктор Вилена (Gotan Project).
Програмата Танго без граници е съставена от пиеси на известни автори на танго-музика: Астор Пиацола, Освалдо Тарантино, Агустин Барди, Антонио Агри и др. Част от аранжиментите са направени от Марсело Нисинман. Ще бъде изпълнена и неговата авторска пиеса Hombre Tango.