МУЗИКАТА
Приближаването до природата не е проформа – двете сцени (голяма амфитеатрална и малка) са направени изцяло от естествени материали като дърво, камък и глина. На тях ще гледаме и слушаме нашите Бalkansky, Smallman, Irfan, Кайно Йесно Слонце и Исихия и чуждите The Moon and the Nightspirit, Baba Zula и Villagers of Ioannina City. Между етно, рок и алтернативната музика ще се мушнат и сетове от MyTrip, Kliment, The Third Man и Vataff Project.

РАБОТИЛНИЦИ
Не би ни хрумнало, че можем да си направим сами електро-акустичен инструмент, който даже и свири, но хората от Реактив знаят как става. Ако джаджите и високите технологии ви бъркат под лъжичката, по време на фестивала ще има и работилница за интерактивна лампа, която се управлява с дистанционно и сменя цветовете си (малко като Звездата на смъртта в Междузвездни войни). Няма да минем и без традиционните занаяти, които ще ни върнат при баба и дядо с техниките за изработка на керамични предмети и отговора на въпроса как точно се кове желязото, докато е горещо.

ЛЕКЦИИ
Бързаме да уточним – лекциите също имат практическа част, така че не си представяйте скука като в училище. Иван Шопов и Атанас Динчев ще ни разкажат повече за основите на звука и музикалната продукция и как от толкова копчета и жички се получават мелодии, които ни карат да подскачаме. Ивайло Петров пък ще обясни за светлината и осветлението във фотографията, а какво е сетивен театър и как дърпа всичките ни струни ще научим от Саша Хаджиева, Габриела Петрова и Илия Дамянов.

СПОРТ
Село Долен е архитектурен резерват, в който се събират родопско строителство, тракийски останки и стари български църкви. Бързо, бавно или от високо – има три варианта за разглеждане на местността, благодарение на организираните велотурове, конни преходи и издигане с балон. Ако си измислите и ваш четвърти, давайте.

Билетите от eventim.bg са по 130лв за четирите дни на фестивала и включват място за паркинг и палатка. Още информация на transfiguration-festival.com