Председателството
От 1 януари до 30 юни тази година ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз се поема за първи път от Унгария. В тази връзка Програмата, ART BG, Посолството на Република Унгария и Унгарският културен институт обединяват усилия за голямото културно-кулинарно събитие, наречено просто Унгарска седмица.

Вкусно
От 12 до 17 май в ресторанта на хотел Шератон ще тече Унгарската кулинарна седмица, в рамките на която ще можете да поръчате и опитате традиционни унгарски рецепти, приготвени от световнопризнатите майстор-готвачи Габор Рач и Тамаш Колежа.

Явления
На 12 май в Kултурния институт на Унгария (на Аксаков и 6-и септември) се открива изложбата Явления, в която ще бъдат подредени произведения на унгарци и българи, свързали съдбата и творчеството си и с двете страни. Можете да разгледате творбите им до 29 май.

Нещо за четене
На 16 май от 18:00 в уютната зала на УКИ можете да присъствате на Вечер на Сдружението на унгарските писатели. На нея лично ще разкажат за своите произведения някои от най-видните представители на съвре­менната унгарска литература – поетесата Жужа Такач, писателят и поет Балаж Дьоре, както и писателят Ласло Дарваши.

Песни и танци
Несъмненият акцент в Унгарската седмица са четирите внушителни и доволно разнообразни музикални събития. Първото от тях е още на 13 май от 20:00 в зала 1 НДК – първото гостуване тук на страховития симфоничен оркестър, гордостта на унгарската музика – прочутите 100 цигански цигулки. Ансамбълът е създаден през 1985 на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока, когато десетки от събралите се приятели музиканти започват спонтанно да свирят в негова чест. Това е и основната сила на оркестъра до този момент – той е съставен от брилянтни, но по-скоро самоуки инструменталисти, които свирят класически произведения в абсолютен синхрон, при това без диригент или нотни партитури.
На 14 май от 20:00 отново в зала 1 ще видим първия за този век (защото групата е свирила тук за последно през 80-те години) концерт на Omega – една от най-старите и несъмнено една от най-влиятелните групи в европейския рок (вижте интервюто на сайта ни).
За 15-и пък е планирано гостуването на големите танцьори от Presidance – често наричани унгарските Lord of the Dance. Какво да очакваме от включването им – прочетете на страница 06 в нашето ексклузино интервю с арт мениджъра на трупата Тамаш Надъ.
Заключителните акорди на Унгарската седмица ще прозвучат на 17 май в зала 9 на НДК, където талантливата Анжела Тошева ще изнесе клавирен рецитал, посветен на 200-годишнината от рождение­то на Ференц Лист.