ТЕАТЪР
Програмата на 3 септември открива документалният спектакъл Мир Вам на Неда Соколовска, който се заслушва в гласовете на бежанци, мигранти и обикновени българи от границите с Македония, Турция и Сърбия. На следващия ден читалище Отец Паисий става сцена и за "една от най-невероятните истории" на Драматичния театър в Пловдив, разказана от Асен Блатечки и Атанас Атанасов в Кредитът на Бина Харалампиева. Неин е и прочитът на класиката Бел Ами с Калин Врачански, която води силен списък със софийски заглавия. Варненският куклен театър пък гостува в последния ден на Аполония с Пурпурният остров на Теди Москов. Всеки път завесата се вдига за първа реплика в 18:30.

МУЗИКА
Разделена е под три шапки – класика, джаз и "концерти и спектакли", които слушаме съответно в Археологическия музей, сцена ОББ и амфитеатър Аполония. Дългият лист с наши изпълнители криволичи от Поли Генова през Jeremy? до ансамбъл Филип Кутев, а за чуждите си запазваме поне три вечери. Първо слушаме френското Тиери Мейяр Джаз Трио, което слага класиката, джаза и уърлд музиката на едно петолиние на 4 септември в 23:00. В същия час на 8 септември ръкопляскаме на Теодора Енаке или жената с най-голям принос за джаза в Румъния, чиито етно Заклинания ще звучат в акомпанимент от Теодосий Спасов Трио. На 5 септември посоката е Археологическия музей за акустична среща с американо-ирландското дуо китари The Cracks и техните два пъти по пет струни, които се опъват след 22:30.

КИНО
Някои очакваме, а други бихме гледали пак. Така звучи селекцията от заглавия, която слага познатите Каръци на Ивайло Христов, Жажда на Светла Цоцоркова и Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син на Иглика Трифонова редом до извадените на СФФ тази година Сняг на Венцислав Василев и Маймуна на Димитър Коцев-Шошо. След Урок на Кристина Грозева и Петър Вълчанов сега сядаме за предпремиера на новата им Слава: история за беден кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията срещу един развален часовник. Началните надписи потичат всеки ден от 23:00 в читалище Отец Паисий.

ИЗЛОЖБИ
Отбиваме се за тях в Художествената галерия в Стария град, където по време на целия фестивал гледаме живопис с различен почерк и подписи от Андрей Лекарски, Калин Николов, Димитър Труканов, Иван Бахчеванов и Теофан Сокеров. Оглеждаме се още за острата четка в театралните плакати на Стойко Сакалиев и размитите силуети в новия проект Anima Animus на Темелко Темелков, който насочва обектив срещу вечните архетипи мъж/жена.

ЛИТЕРАТУРА
Тази година я подчертават смело заедно с новия си проект Книжна Аполония, който допълва програмата с четения на нови заглавия пред Амфитеатъра в Стария град. Основните събития иначе чертаят обичайния път към Художествената галерия, където на 3 септември от 18:00 опитваме първо Вкусът на живота в стиховете на Иван Теофилов. С нова поезия идват още Марин Бодаков, Цветанка Еленкова, Златна Костова, Камелия Спасова, Михаил Белчев, Владимир Левчев, Рене Карабаш, Илиян Любомиров и Константин Трендафилов. Прозата и драматургията не остават по-назад със заглавия от автори като Ангел Игов, Георги Тенев, Димитър Бочев, Силвия Чолева и Константин Илиев.

Аполония е от 1 до 10 септември в Созопол и на apollonia.bg
Билети от eventim.bg