Защото името на събитието идва от обложката на тазгодишния албум на Спасов – Бягство от действителността, а и защото фестивалната концепция е много близка до неговата музика – представяне на най-силното от балканския етно джаз. Още повече, че почти всеки от поканените музиканти е личен приятел на Спасов или пък е свирил с него в някакъв момент.

Мястото на провеждане може да изглежда нестандартно, но всъщност е адски подходящо – тъй като сме гледали доста и все добри концерти тъкмо в театъра на Армията. Програмата пък е кратка, но наситена – два дни, четири концерта. Кратко и ясно.

На 10 октомври ще чуем сръбския етно джаз бенд на Васил Хаджиманов (където пее и косоварът Байрам Киноли, защото в музиката няма разделение и омраза), както и авангардната музика на Костас Теодору (който обича да го наричат Дине Донев и свири заедно с турчина Изет Кизил, защото в музиката няма място за разделение и омраза).

Вторият фестивален ден пък е отреден за красивата румънка Теодора Енаке-Айша и голямата балканска свирня на Теодосий Спасов и Хемус колектив (където откриваме Боян Зулфикарпашич от Сърбия, Мартин Гаконовски от Македония и Костас Анстасиадис от Гърция).
Както виждате, това е истинско балканско обединение, каквото може да се случи само в името на красотата и изкуството.

Чудеса първа крачка.

Еднодневни билети на цени от 10, 15, 20 и 30лв ви очакват тук