15-ото юбилейно издание на One Dance Week

19 май 2023 - 2 юни 2023

Този петък, на 19 май, стартира 15-ото издание на международния фестивал за съвременен танц One Dance Week. Юбилейното издание продължава до 2 юни и включва вълнуваща програма, в която гледаме 8 продукции от Белгия, Италия, Португалия, България, Северна Ирландия, Гърция, Испания и Франция.  Тази година в двуседмичния танцувален фестивал се сблъскваме и с два премиерни спектакъла – Мъртви души на Гергана Димитрова и Необичайното семейство на Клер Дюран-Друен, а домакин на фестивала е Домът на културата „Борис Христов“.

На 19 май  откриваме фестивала с най-новия спектакъл на северноирландската хореографка и носителка на Сребърен лъв за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц през 2021 г. Уна Дохърти. Navy Blue е копродукция с международния състав на Big Pulse Dance Alliance. Той включва оригинална музика от Jamie xx (Джейми Смит от групата The XX), а в саундтрака влизат и мотиви от Сергей Рахманинов. В спектакъла Дохърти задава големи въпроси за смисъла от изкуството и танца, за смисъла на всичко и имат ли значение действията и думите ни, щом животът, както го измерваме и възприемаме, е само прашинка от величието на Космоса?

На 21 май е българската премиера в рамките на фестивала. Спектакълът Мъртви души на Гергана Димитрова представлява изследване на душата във войната. Димитрова е вдъхновена от едноименния роман поема на Николай Гогол и събитията от последните години, като в своя спектакъл тя изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация.

Сред акцентите в програмата е и световната премиера на Необичайно семейство на френския хореограф Клер Дюран-Друен. На 27 май се сблъскваме с този вълнуващ спектакъл, в който седем танцьори от различни общности, с различни физически и поведенчески предизвикателства влизат в търсене на „новите форми на танца“ и поставят въпроса кой може или не може да се изявява на сцената.  Съвсем характерно за работата на Дюран-Друен и тук се оспорват правилата на изкуството и танца, но по един нов и вълнуващ начин.

Повече информация за спектаклите и цялата програма на фестивала откриваме тук.