Българска селекция
Под мотото Епоха търси герои, театроведът Явор Койнаков е избрал седемте заглавия, някои от които вече получили своето признание – Нощна пеперуда на Явор Гърдев, отличената с награда Аскеер за най-добро представление за 2012, както и Медея – майка ми (спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова), носител на наградата Икар 2013. Какъв е съвременният облик на „националния герой” Бай Ганьо се пита в постановката на Бина Харалампиева Господин Балкански. За да се види как българският театър говори за актуалния живот чрез героите от големите произведения на световната класика, е избран Чеховият Вуйчо Ваньо в интерпретация на режисьора Пламен Марков. Прехвърлянето на мостовете между „комерсиалното” и „креативното”, селекционерът е потърсил в спектакъл като Тирамису от младата полска авторка Йоанна Овшанко с режисьор Николай Поляков. В селекцията е потърсена и свободната игра с жанрове – тук е спектакълът на Възкресия Вихърова Ковачи – абсурдна комедия, представена като микс от радиотеатър, гротеска, кино и вариете за образа на гастарбайтерите в съвременна Германия. Възможностите на театралната сцена да създава собствено уникално пространство са потърсени във визуалния театър на Диана Добрева и нейната версия по ренесансовия Декамерон на Бокачо.

Гостите
Обявената от в-к Гардиън за най-великата експериментална компания на Обединеното кралство – Forced Entertainment ще представи Празна история – комична антиутопична съвременна приказка в уникално съчетание между филм, театър и анимация. Артистичния колектив Handa Gote от Прага ще представи документалното театрално представление Облаци. Освен че ще може да опита сладкиш по стара чешка семейна рецепта, публиката ще стане свидетел на сложната история на Чехия през 20-и век, разказана през съдбата на рода на изпълнителката Вероника Швабова. Интерес предизвиква и танцовия театър от Испания. Завръщане е емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино – Марта Етура (позната от филма Тъмносиньопочтичерно и носителка на награда Гойа 2011) и Чеви Мурадай (национална награда за танц за 2006).
Постановката Буря по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски с режисьор Йерней Лоренци ще покаже едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години, продукция на Градски театър – Любляна. Варненската публика отново ще има възможността да съпреживее неповторимия Самуел Финци. Той идва от Германия с театралния концерт Една вечер в киното на Дойчес театър – завладяващи и незабравими филмови истории и музика, превърнали се в класика. На сцената му партнират джазменът Георги Дончев и младият немски композитор Даниел Регенберг.