3 британски постановки гостуват в Дом на киното през декември !

5 декември 2023 - 19 декември 2023

Качествените постановки могат да променят нечий живот, да ни вдъхновят и да ни вдъхнат смелост, а ние ги харесваме още повече, когато са поднесени с лека доза британски хумор. През декември се запътваме към Дома на киното, за да видим три брилянтни британски пиеси на големия екран. Модата за заснемане на постановки, изложби или концерти започна още по време на пандемията, но удобството остана и след това. С прекрасната си инициатива Домът на киното ни предлага достъп до световната театрална сцена, и то от уюта на близкото кино.

Първата постановка е заснета от сцената на театър „Литълтън“ към Лондонския национален театър и е вечна и неоспорима класика, към която се връщаме чрез силата на актуалността ѝ. „Отело“ от Уилям Шекспир, с режисьор Клинт Дайър, е една прастара история за любовната трагедия на млада двойка, които не могат да бъдат заедно. Привлечени сме както от интересната тема, така и от брилянтните английски актьори Джайлс Терера, Роузи Макюън и Пол Хилтън. Гледаме записа на Шекспировия шедьовър на 5 декември.

Програмата продължава с ФЛИЙБЕГ. Авторският спектакъл на Фийби Уолър-Бридж е с режисьор Вики Джоунс и представя живота на Флийбег, една особена жена, която живее своя си малко странен живот. Острото чувство за хумор на Фийби Уолър-Бридж ѝ носи редица награди и вдъхновява създаването на едноименния телевизионен сериал на BBC. На 13 декември се пренасяме на сцената на лондонския театър Уест Енд със зашеметяващия спектакъл.

Малко преди Коледа Домът на киното ни дава възможност да се потопим и в един съвсем различен свят, този в Салем, Масачузетс, през 1692 г. Британската режисьорка Линдзи Търнър създава силен съвременен спектакъл по своеобразната притча на Артър Милър за властта и злоупотребата с нея. Подготвяме се да гледаме Лов на вещици на 19 декември и да коментираме пиесата, поставена на сцената на театър „Оливие“.

Всички прожекции на пиесите са с български субтитри.

Прожекцията се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по
програма „Едногодишен грант 2022“.