Пълният им списък е на actfest.org, а ние тук подчертаваме някои ключови театрални акценти.
7 ОБЕЩАНИЯ
Национален студентски дом, 17 октомври, 18:30
Американецът Дейвис Фрийман основава театралната си компания Random Scream още през 1999 с една цел: да използва ежедневието като трамплин към танца, театъра и визуалните изкуства. В този пърформанс, игран основно на улицата, той и партньорът му Джери Килик призовават публиката да размишлява върху екологични въпроси с призив "думите ни да се превърнат в действия". Какво значи това, ще разберем на място в камерната зала на Студентския дом, където влизаме свободно и "променяме света".

A BETTER LIFE

ДНК, 19 октомври, 19:00
Какво означава добър живот? По-висок материален или по-висок социален статус? И какво бихме жертвали в името на това да го постигнем? Тези са само част от въпросите, които пърформанс артис­тите Ива Свещарова и Вили Прагер задават в отбор с германеца Мартин Щиферман. Основа за отговорите е изследване, което вади напред историите на възрастни немски граждани, които емигрират в България, и млади българи, направили обратното – да се установят в Германия с надежда за по-добри дни.

CRASH

20 октомври, 20:00
Този танцов пърформанс на каталунската компания La Taimada излиза на открито в градска среда (къде точно, следете на actfest.org), за да ни покаже с движения един фрагмент от човешкия живот, в който две души се обединяват в едно цяло, а след това се губят и разпадат на части.

ЦЕЛУВКАТА И ПИЕТА

ДНК, 21 октомври, 19:00
Ако изпуснем CRASH, имаме и втори шанс за сблъсък с работата на испанската трупа за съвременен танц и театър. Тук La Taimada работи с двата силни образа от заглавието, които свързваме с любовта и състраданието, и разказва с езика на сцената за тънката граница между любовта и омразата, секса и прегръдката, насилието и нежността.

АВТОПОРТРЕТ

ДНК, 22 октомври, 20:30
"Това е пиеса за моята идентичност. През годините събирах личен архив (медицински прегледи, радиография, ваксини и т.н.) и размишлявах върху ролята, която наследството играе в живота ни“, казва за представлението си португалският визуален артист и писател Ана Мендеш, която отмества завесата към себе си, но не под формата на "справочник, разпит или манифест", а просто като автопортрет, който рисува пред очите ни.

HOMECOMING

Онлайн, 24 октомври, 13:00, 21:00
Немската трупа machina eX се събира в университета и от 2010 насам прави интер­активен гейм театър, който стои на ръба между съвременните технологии и по­хватите на илюзионистите. Ако не е съвсем ясно, поканени сме да разберем повече – в Homecoming трябва да останем вкъщи, но междувременно потъваме в историята на млада жена, пострадала от пандемията, която се връща в родното си село. За целта си отделяме близо 2 часа и половина, а инструкции за влизане получаваме, след като си купим билет.

БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ

На 18 октомври от 21:30 
В Националния студентски дом я открива пърформансът Видение, в който Михаела Добрева, Борис Далчев и Цвета Дойчева изследват с движение, дигитална медия и музика съвременната личност, затворена в клетката на външния си вид. На 20 октомври посоката е ХаХаХа Импро Палас (на Раковски 44), където в 18:00 започва Гледна точка – импровизационен спектакъл с една и съща история, разказана през призмата на различни персонажи. На 21 октомври от 21:00 пък сме в Derida Stage за комедията Танго в Космоса, в която трима влъхви (Богдана Трифонова, Здрава Каменова и Антоан Петров) разказват алтернативна история на нашата планета през 2027. На 22 октомври от 18:30 в Азарян е времето за авторския пърформанс Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта на театър Паник бутон, което гледа колективно към гпроцесите вътре в нас“. В ДНК на 23 октомври от 18:30 сцената пък става поле и за Борхестриптих на Ясен Василев, в който се преплитат три разказа на аржентинския писател, представящи четири негови различни версии. В същия ден от 20:30 в Derida пък започва Концертът – куклен театър за възрастни на Петър Тодоров, който възхвалява нашия фолклор с гласа на четири народни певици. Завесата пада на 24 октомври след интерактивната пърформанс-лекция Дългият път към звездите, която започва в 17:00 в Дом на киното и ни засилва към едно интерактивно научно пътешествие в дебрите на далечния Космос.

Пълната програма и цените на билетите следим на actfest.org