AEROWAVES стартира на 30 октомври с майсторски клас на арменската хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка Рима Пипоян. Тя е един от пионерите на модерния балет и съвременния танц в Армения, а срещата с нея е изключителна възможност за българската танцова общност. На следващия ден от 19:30 гледаме два нейни спектакъла. Жена преди вземане на решение е десетминутно солово изпълнение, представяно в повече от 30 града в програмата на утвърдени фестивали и конкурси. За него Пипоян е отличена с редица награди. Освен него ще бъде представена и световната предпремиера на танцовата продукция Chaconne in "K" existence, създадена по време на творческата резиденция по програма Context AiR на Община Пловдив. За ателието ѝ в Китайски културен център се записваме тук.
На 2 ноември отново в 19:30 следва Последният северен бял носорог, в който журналиста от Ню Йорк Таймс Сам Андерсън лети до Кения, за да наблюдава ежедневието на последните два бели носорога. С тяхната смърт ще изчезне и видът им, но те не го знаят и с движенията си танцьорът Oulouy представя тяхното неведение за съдбата на белите носорози като усещане за мир по време на глобална несигурност.
Следва още едно работно ателие, този път с артистите, които стоят зад представлението Vanishing Point (Убежна точка). Дафин Антониаду, Александрос Вардаксоглу и Константин Скурлис се занимават с хореография, звукови и кино практики и се фокусират върху подхода на взаимна колаборация. За техния майсторски клас се регистрираме тук, а спектакъла им гледаме на следващия ден. На 4 ноември в 19:30 сцената на Derida се превръща в огледало на съществуването, през което се изкривяват най-дълбоките страхове, с образи, извлечени от самото човешко състояние.
На 23 ноември пък гледаме #Never21 на Смаил Кануте от Компания Вивон. Представлението отдава почит на жертвите на насилие с оръжие в Ню Йорк, Рио и Йоханесбург. Посланието се съдържа още в заглавието на танцовия спектакъл – #Never21 е хаштаг, измислен от движението Black Lives Matter – и е посветен на тези, които никога няма да навършат 21 години. Срещаме се със създателите на #Never21 и на 24 ноември в рамките на последното за фестивала работно ателие.

Подробната програма на AEROWAVES разглеждаме тук, а билетите са в мрежата на epaygo.bg.