Antistatic стартира през 2008, като тогава целта на организаторите бе фестивалът да се превърне в реплика срещу инерцията и манифест на желанието да се изразяваме като се движим радикално. И той бързо постигна точно това. Тази година срещу инерцията се борят гости от Франция, Австрия, Естония, Словения, Германия, Сърбия, Русия и, разбира се, артисти от България.
Този месец за първи път у нас гостува немският феномен Ligna Radio Ballet, притежател на множество международни награди. Специално за Antistatic пристига и носителят на наградата Prix Jardin D’Europe E.I.O на Мария Баронча и Едуард Габия от Румъния, и Драгана Булут от Сърбия. Артистите от двете ни съседки не случайно са получили това престижно признание. С минимум ресурс и максимално въобръжение те успяват да направят нещо като редефиниция на концепцията за труд, поставяйки въпроси относно създаването и креативността както в изкуството, така и в реалния живот.
Под звуците на Чайковски, Брамс, Дворжак, Масне, Шопен и Щраус артистите от танцова компания Дюн изпълняват Danza – едно от двете изцяло български заглавия на тазгодишния Antistatic, внушавайки, че танцът незабележимо, но почти неизбежно присъства в нашето всекидневие.
Отново е представена и провокационната пърформанс инсталация +/- 359 Topology на германците Deufert+Plischke и Бbrain Сstore Пproject. Буркани с туршия, бродерии, светци, футбол, игри на карти и порнозвезди – онези от вас, които не знаят за какво точно става въпрос, по-добре да побързат и да се оставят да бъдат провокирани.
Двата безплатни акцента на четвъртото издание на фестивала, които вероятно не бихте искали да пропуснете, са премиерата на книгата Танцови представи и артистични предпочитания на Галина Борисова и представянето на театралната академия DasArts в Амстредам, където може да бъде изучавана една от най-авторитетните магистърски програми за театър в Европа.