Antistatic: Моето тяло, моят танц

9 май 2023 - 19 май 2023

За 16-и пореден път фестивалът за съвременен танц и пърформанс Antistatic ще раздвижи датите между 9 и 19 май с 10 представления, пристигащи от най-различни точки на глобуса: от САЩ и Канада до Австрия, Германия, Украйна, Словения или Полша. Как те ще наелектризират публиката? Хвърляме тук малко светлина към тях, а за да ги видим под прожекторите, пазим билети за места в Топлоцентрала и Сцена Дерида.

Място за изчезващи (Безнадеждно.)

Топлоцентрала, Зала 1, 9 май, 19:30

Звуци от различни застрашени видове птици, събирани в продължение на няколко десетилетия, се смесват с истории – научни и митични – под хореографията на работещия в Берлин румънец Серджу Матис. Подредени и композирани от AGF (Анти Грей), те оживяват пред нас под формата на танц и звучат като артефакти, потънали в блясъка от срещата между човешкото въздействие и природата. 

Атитюд

Топлоцентрала, Зала 1, 10 май, 19:30

В това представление финландският хореограф Томи Паазонен смесва класическа балетна техника с куиър естетика и съвременен танц, за да изследва възможностите на палците като стимул за движение. Резултатът е експериментален балетен спектакъл, в който тримата куиър балетни танцьори Кай Брейтуейт, Лео Манкузо и Джонатан Ройз Уиндъм блестят с технически умения и виртуозен подход към смесването на различните стилове.

Без дъх

Сцена Дерида, 12 май, 19:30

В този музикален пърформанс берлинският композитор и танцьор Тиан Ротевел превръща тялото си в „музикален инструмент“, а изпълнението – в „концерт“ за тяло. Музиката, върху която той се разгръща, е от периода на Късния ренесанс, на фона на жестове и движения, които поставят артиста в полето между смислено и безполезно, музика и танц, удоволствие и провал, частно и публично. 

Това е нещо истинско

Топлоцентрала, Зала 2, 13 май, 19:30

Много от представленията в програмата на фестивала поставят тялото на фокус, но по думите на организаторите, в спектакъла на хореографката и изпълнителка Ана Новицка то трепти и се трансформира с изключителна дързост. Начинът това да се случи е чрез израза на различни емоции, създаването на ситуации и разказването на истории, които повдигат важни въпроси – какво е всъщност тялото, как го възприемаме и можем ли съзнателно да го променяме.

Браво, деца!

Топлоцентрала, Тераса, 14 май, 11:00 и 12:30

Немският колектив LIGNA вече няколко пъти е гостувал тук: със своите продукции Тайно радио, Опиянение и гняв и поредицата Нонумент. Днес обаче представлението му кани „всички, които не са свирили на въображаема китара в парка или в училищния двор или не са били част от танцов състав“. За целта желаещите (между 7 и 12 години или чувстващи се на толкова) получават слушалки, с помощта на които потъват в радиопиеса, смесваща разказ и инструкции за движение, така че постепенно децата превземат мястото, на което се намират – парка, улицата, площада, двора.

Монохромно

Топлоцентрала, Зала 2, 14 май, 19:30

Антон Овчинников е украински мултидисциплинарен артист, който вече 15 години е артистичен директор на една от най-отличимите танцови компании в страната – Black O!Range. В случая обаче няма да видим негово представление – поканени сме да гледаме прожекция на танцов филм, свързан с преживяванията му по време на войната през последната година, както и да поговорим с него на живо под модерацията на театроведа Ангелина Георгиева. Входът е свободен.

Песни от допаминовата въртележка

Сцена Дерида, 15 май, 19:30

Пърформансът на американския артист Були Фей Колинс е динамичен като скролване в со-циал-ните мрежи. Изпълнението му представлява колаж от авторски монолози на ключови фигури от света на социалните мрежи – инфлуенсъри, проповедници, журналисти, които постепенно се превръщат в картина на страховете на съвременния човек, попаднал в клопката на голямата онлайн въртележка.

ТЛМ – Телесна линия на мисълта

Топлоцентрала, Зала 1, 16 май, 19:30

Мултидисциплинарният спектакъл на румънската хореографка Симона Дяконеску и работещата в Канада Ванеса Гудман застава на границата между конференция и хореографско шоу, за да повдигне въпроса за човешката идентичност и неразривната ни връзка с природата: през процеси като отделянето на миризма, размножаването или физическите упражнения, които ни карат да осмисляме себе си като „система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка“.

Деветата

Топлоцентрала, Зала 1, 17 май, 19:30

Пърформансът на словенската експериментална платформа за съвременен танц Via Negativa препуска през Симфония № 9 в ре минор на Бетовен, за да противопостави този шедьовър на западната цивилизация с действията на изпълнителите на сцената – „голи и подозрителни, без капка триумф на лицата, търсещи просто връзка между себе си и Животното“.

Задвижван

Топлоцентрала, Зала 1, 19 май, 19:30

Австрийският хореограф и изпълнител Зимон Майер застава пред нас за задъхваща транс-формация, в която темпото постепенно се повдига, докато зарядът на сцената не напомни пулса и екстаза на клубната сцена. Целта: да отговори на важни въпроси за човешката спонтанност и себеизразяването чрез инструмента, който представлява тялото.

Antistatic е от 9 до 19 май в Топлоцентрала и на сцена Дерида

Пълна програма и информация за билетите ще намерите на antistaticfestival.org