Концепцията
Отговорите търсете между 2 и 5 април под формата на специфична смесица от танц, театър, музика и всякакви интерактивни формати, съществуващи на една почти гранична зона.
Ако кажем, че Антистатик е фестивал за танци, няма да излъжем. Но също така, ако очаквате нещо познато, което лесно да опишете и сложите в рамки – ще сгрешите.
Селекцията на международните и български артисти е особено интересна, но събирателният елемент между всички тях е, че са тръгнали на изследователско пътешествие за възможностите на тялото.
Програмата е плътна – 12 авторски спектакъла, а местата на случване и тази година ще държат публиката в непрестанно движение – между залите на центъра за култура и дебат Червената къща и театрална работилница Сфумато.

Автопортрет на смеха
Откриването на феста е поверено в ръцете на германката Антония Беер и нейните Партитури на смеха (Червената къща, 2 април, 19:00). Замисляли ли сте се някога какво се случва с тялото ви, когато се смеете? И ние не. За рождения си ден Беер получава като подарък от приятели партитури, които пасват идеално на изследователския й проект, който търси всички измерения на смеха – звук, експресия и взаимодействие с публиката. Така се появява и този спектакъл, който превръща Беер в име, което трябва да се следи.

Игра на мускули
В Скоростни помпи (Червената къща, 4 април, 20:30) три млади и красиви дами – българката Ива Свещарова и германките Роуз Беерман и Теса Тайсен се заиграват дяволито и иронично с разнообразни пози от културизма и бодибилдинга. Мускулите никога не са били толкова забавни, както в този спектакъл.
Иво Димчев трябва да се гледа, няма две мнения. Неговият соло спектакъл I-On (Сфумато, 7 април, 19:00) представя зашеметяваща връзка между скулптурите на Франц Вест, носител на престижния Златен лъв от Венецианското биенале миналата година, и почти маниакалната артистична енергия на Димчев, който от януари 2013 ще бъде резидент в Kaaitheater, Брюксел за период от четири години.

Сръбска връзка
В Предай нататък (Червената къща, 7 април, 21:00) на Драгана Булут можете да изпитате истинското удоволствие от пазаренето при покупка на произведения на изкуството. Булут, която публиката познава от миналогодишното є участие, ще ни въвлече в истински търг на арт произведения, сред които нейна фланелка, с която е танцувала и дори – истински танц, наследен от майка й. Носете си пари в брой и желанието да се включите в силно провокативен диалог на сцената.