Лимонизъм x Акционизъм

Сцена Дерида, 2 ноември, 19:30

Хореографът Акеми Такея се определя като „изпълнител, населяващ пространството между културите“, защото е родена в Япония, но живее във Виена още от 1991. Тя дори създава собствен метод в практиката си: FEELER(s) – (re & in) formation of the body, което значи, че за представленията си стъпва върху своите дневници, сънища и есета. Този случай не е по-различен: в пърформанса си Такея подбира различни ритуални препратки, свързани, от една страна, с виенските акционисти, а от друга – с индуисткия образ на Мандалата, а лимона използва като метафора за природата и човешкото тяло. Резултатът: пътешествие в един "космос, разположен между азиатската и европейската култура".

Слава
Сцена Дерида, 4 ноември, 19:30

Преди да се премести в Берлин, през 2003 Джереми Уейд поставя тази своя първа работа в Ню Йорк и печели за нея награда Bessie. Оттогава насам обаче той не спира да я преработва, а ако го попитате какво представлява, ще отговори, че е "дует, брутален в своето търсене на лично преживени онтологични въпроси". Целта му е да атакува враждебните норми и социалните кодове в обществото по "изцяло куиър начин" и през сценичен хибрид от емоции, движения и поведения, които са "ръководство за това как да се отървем от срама, угризенията и подчинението". В него ще чуем и само една реплика: "Пътят е дълъг, а аз съм изморен и малък".

Едно
ДНК, 5 ноември, 19:00

Този пърформанс на австрийския хореограф и художник Вили Дорнер има доста интересна идея: да опита да превърне мисълта и въображаемото във видимо и визуално. За целта изпълнителите на сцената изписват формули, уравнения, твърдения и доказателства на черна дъска, които непрекъснато биват изтривани и подменяни с нови. Междувременно обаче зрителите също са въвлечени в този процес, а залата се превръща в "интерфейс на физическата и виртуалната реалност". Как се случва това ли? Разбираме на място.

Antistatic e от 10 октомври до 8 ноември, пълната програма е на antistaticfestival.org