Нощта се спуска още от сутринта с детски представления в повечето от включените в инициативата градове. За пръв път Народен театър Иван Вазов предлага 12-часова програма на всичките си сцени. Целодневна театрална програма ни очаква и в Шумен, Плевен, Стара Загора и Симитли.
В Народния театър ни чакат и още изненади: pop up книжарница, изложби, щанд за храна и какво ли още не, а за неограничен достъп до всички постановки си взимаме специалния NT Pass – ексклузивен билет, с който гледаме цялата програма, получаваме VIP места за всяко представление, срещаме се с любими актьори, писатели и режисьори, разглеждаме Царската ложа и се сдобиваме със специални изненади и подаръци от театъра.
Символичното начало на Нощта на театрите обаче се случва ден по-рано в Пловдив, където на 18 ноември от 19:00 на Голяма сцена в Драматичния театър гледаме едно от най-новите заглавия от програмата му – Вампир по Антон Страшимиров. Изборът на този откриващ спектакъл не е случаен, тъй като тази година фокусът попада върху българската драматургия.
През деня имаме възможност да се разходим зад кулисите, да гледаме репетиции на живо и да се докоснем до магията на театъра от гледна точка на актьорите и театралните екипи. Напълно безплатно се запознаваме с интересни детайли от "кухнята" на шуменския театър Иван Радоев, а Софийската опера и балет ни допуска до потайностите си в 12:00 и 13:30 след предварително записване. Отново в Операта в 19:00 пък гледаме голямата премиера на Дама Пика от Пьотър Илич Чайковски.
Допълнителен поглед в света на театъра ни предлагат и няколко интересни експозиции, които се провеждат паралелно от 15 до 20 ноември и по време на Нощта на театрите. В градинката пред Народния театър е представена серията от 21 цветни фотографии Нощни персонажи, специално заснети от Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски. Главни герои на фотосесията са някои от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство, сред които са Явор Гърдев, Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева и много други. В Галерия 88, Полски инстут, Национална галерия Квадрат 500 и Мраморното фоайе на НДК пък разглеждаме избрани плакати, част от Международното триенале на сценичния плакат.
Биеналето не е единственият международен фестивал, който става част от Нощта по случай нейното десето издание. Гости от Швеция, Холандия, Русия и България пристигат в Топлоцентрала и Нов театър НДК, за да ни запознаят отблизо с playback театъра като част от European Playback Theatre Gathering 2022. На 22 и 23 ноември отново в Топлоцентрала гостуваТеатър Словенско Младинско с едно от легендарните си представления: Проклет да е предателят на отечеството от Оливер Фърлич.
Представления в стандартен и нестандартен час в София се провеждат в още десетки локации, сред които са Младежки театър Николай Бинев, Малък градски театър Зад канала, Открита сцена Сълза и смях, Театър Възраждане, Театрална работилница Сфумато, Театър Българска армия, Национален студентски дом, Нов театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, сцена Дерида, Театър 199 Валентин Стойчев и много други. Пълната програма е тук.