Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария гостуват за новото издание на арт резиденция „Радар София“

21 май 2024 - 31 май 2024

През 2024 г. отбелязваме шестата годишнина от основаването на платформата за съвременна драматургия Драма пакт и резиденция Радар София – организации, създадени с цел развитието на интеркултурна общност от литератори, театрали, визуални артисти и драматурзи.

По повод шестия си рожден ден в София пристигат драматурзи от Германия, Румъния и Унгария, като тазгодишното мото на резиденцията е Take Care. Нина Баде и Беа Ковач са тук, за да представят своите проекти в рамките на две събития. От началото на април двете работят на родна земя по селектирани проекти, а техните резултати можем да видим по време на две атрактивни събития в сърцето на София.

На 21 май от 18:30 в Унгарския институт писателката Беа Ковач представя своята практика по артистична перформативна медитация, в която впоследствие могат да се включат и гостите. Ковач създава подбран набор от инструкции, родени от безметежното и щастливо скитане на артистката в града. Кое е мястото, което тя намира за подходящо за свързване със себе си? Градинката „Кристал“. Методологията на Беа Ковач е призив към съвременния човек да изследва вътрешните си пейзажи и да вземе почивка от забързаността на ежедневието, като се вгледа в града. Събитието се провежда на български и английски.

Десет дни по-късно, на 31-ви, в книжарница Махала се срещаме с немския драматург Нина Баде, която кани всички жители и гости на столицата да вземат участие в своеобразен ритуал за рожден ден, демонстриращ силата на общността и грижата, която проявяваме един към друг.

По време на резиденцията си в Радар София Нина Баде се среща със седем рожденици, които навръх празника разговарят с нея за българските традиции, ритуали и идеята за остаряването. Заедно разговорите образуват калейдоскоп от детски спомени, смесени емоции и желания. В Махала заедно можем да чуем част от събрания размисъл и заедно да размишляваме върху привилегиите, които имаме и които са отказани на други. Очакват ни свещи, торта и взаимно споделяне. Събитието се провежда на английски.

Проектът на „Радар София Take Care 2024“ се реализира с подкрепата на Столичната община, финансиран по Програма „Култура“. Двете резидентни места се подпомагат и по програма Culture Moves на Европейския съюз и се реализират с помощта на Goethe-Institut.