Гледаме „Световен театър в София“ през юни и юли

Спектакли на Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро, NT Live с Вуйчо Ваньо с участието на Андрю Скот, най-доброто унгарско независимо представление за 2023, традиционна китайска опера от XIV век и разнообразие от онлайн спектакли гостуват на платформата Световен  театър в София 2024.

За 18-а поредна година Световен театър в София среща софийската публика с някои от най-забележителните спектакли, покорили международните сцени и фестивали.

Тазгодишното издание откриваме на 2 юни в Сатиричния театър с документалното представление, създадено в разгара на ковид пандемията – Моят славен живот с баба. Зад спектакъла седи Ласло Гандьор, който е и в главната роля. Постановката включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживявала Холокоста и комунизма. Наблюдаваме един нестандартен театрален дует  за общуването между поколенията, което е способно да лекува травми на душата.

Моят славен живот с баба

На 7 юни се намираме отново в Сатиричния театър, за да гледаме един от най-известните фламенко изпълнители – Едуардо Гереро, когото сме гледали и през 2017 в рамките на фестивала за световен театър в столицата. Най-новият му спектакъл Морски фар представя различни стилове на испанския танц, вдъхновени от поетичния образ на фара.

В Дома на киното на 13 и 15 юни можем да гледаме прожекция на Вуйчо Ваньо от NT Live с участието на познатия от хитовите сериали Шерлок, Флийбег, Андрю Скот, който съвсем наскоро превзе сърцата ни с ролята си във Всички сме непознати. Версията на знаменитата пиеса на Чехов, адаптирана като монодрама от водещия британски драматург Саймън Стивънс и режисирана от Сам Йетс, вече има няколко награди, сред които и „Оливие“ за най-добра адаптация.

Вуйчо Ваньо с Андрю Скот

Само на 1 юли в Народен театър „Иван Вазов“ можем да гледаме новия спектакъл на Тимофей Кулябин, който се фокусира върху жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим. Страх и отчаяние в третата империя е версия на позната на пиеса на Бертолт Брехт, създадена с Театър Вене от Талин, Естония.

Ден по-късно имаме възможността да гледаме традиционна опера кунцю със Среща сред цъфналите праскови на сцената на Театър Българска армия. Този сценичен жанр е на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера, известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.

Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, гостува на Световен театър в София със своята адаптация на Отело на Шекспир. Политически, провокативен и необичаен, спектакълът пристига в София след успешни представяния на Авиньонския фестивал, Temporada Alta в Испания, Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния и др. Гледаме го на сцената на Народния театър.

Освен всички споменати спектакли и тази година на сайта на фестивала – viafest.org, можем да се докоснем до световен театър по всяко време и от всяко място. Онлайн програмата със свободен достъп тази година включва Чайка от А. П. Чехов, отново поставена от Оскарас Коршуновас (достъпна е от 4 юни, 19:00 ч. до 7 юни, 19:00 ч. В онлайн програмата е и спектакъла на Галин Стоев Двойното непостоянство от Пиер дьо Мариво, реализиран в театъра в Тулуза. Него можем да гледаме от 3 юни, 19:00 ч. до 6 юни.

Не пропускаме възможността да се докоснем за  поредна година до световното театрално изкуство в милата ни столица.

Билетите са в продажба на касите на съответните театри, както и онлайн тук.


Платформата Световен театър в София традиционно е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Световен театър в София се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Унгарския културен институт в София, посолството на Китай в България.