Малък сезон 2023

24 юни 2023 - 3 юли 2023

След няколко години прекъсване Малък сезон се завръща в Театрална работилница Сфумато от 24 юни. В рамките на фестивала се надпреварваме за над 30 събития, сред които спектакъл по текстове на Георги Господинов, ателиета, дебати и дускусии по актуални проблеми, презентации на творчески идеи в процес и експериментални дебютни представления – всичко това с вход свободен.

Малък сезон е фесивал, предназначен за най-младите от всички изкуства, който вече трето десетилетие превръща началото на лятото в епицентър на оригинални творчески акции, създадени от нови лица на културния хоризонт на града. Събитията се провеждат във всички зали на театъра и пространствата пред и около него. Фестивалът предоставя условия всички заявени проекти да бъдат показани и селекционира събития за Големия сезон на ТР Сфумато като жест към спонтанната креативност с мисъл за всички трудности, пред които младите артисти се изправят. Ще бъдат номинирани до 5 събития с възможност за включване в програмата на сезон 2023-2023.

В тазгодишното издание участват широка аудитория дейни млади хора, водени от утвърдени, международно признати експерти и артисти. През 2023 участниците се срещат с легендарния френски театрален критик и журналист Жан-Пиер Тибода. Французинът е колумнист на вестник Либерасион от 1978 до 2006 и артистичен консултант на фестивала Пасажи в Нанси и Мец в продължение на десетилетие. На 26 юни той разисква очакванията към съвременния театър. Режисьорът Явор Гърдев поема щафетата и повежда втората част на дискусията на 3 юли от 11:00, като този път акцентът е върху състоянието и тенденциите в развитието на театъра. На 1 юли културологът и публицист Ивайло Дичев пък повежда разговор за въображението и реалността. Сред гостите са и украинският театрален режисьор Павел Гатилов и турският хореограф и танцьор Корхан Башаран, които се включват със свои ателиета.

Този път Малък сезон протича успоредно с лятното издание на Литературни срещи, като двата фестивала споделят общото мото Войната и мирът. Заглавието препраща към самата сърцевина на Малък сезон, който тълкува артистичното действие по преосмислянето на мястото на културата в контекста на тревожната световна ситуация като дейност с особено ценна добавена стойност за съвременния човек.

„Въпреки кризите, конюнктурите на пазара, цензурата на пийпълметриите, лошо скриваното презрение на силните на деня към мястото на артиста в обществото и към артистизма като другата истина за човека в нашия прекалено прагматичен свят“, споделят организаторите за целите и идеите на фестивала и допълват: „Днес повече от всякога да правиш култура означава да си насрещен; да водиш битка за смисъл срещу инерциите, липсата на хоризонт, демоните на страха, ожесточението, агресията и омразата. Културата като духовна опозиция. Заговор в името на доброто“.

Пълната програма е тук.