Тишина…само тя ми остана
Английският драматург Харолд Пинтър знае много за тишината. Само по себе си мълчанието на сцената е опасно – то е дупка, празнота и грешка, но за Пинтър тишината е драмоутвърждаваща. Пинтъровите пиеси, представени на тазгодишния Малък сезон, са четири. Всяка от тях е по различен начин свързана с човещината. В Стари времена (Камерна зала, 28 юни, 17:00) трима другари търсят себе си, в Последна чашка (Камерна зала, 29 юни, 22:00) обикновен човек воюва за свободата на най-свидното си, в Лека болка (Камерна зала, 28 юни, 22:00) обичайната любов става необичайна, а в Гара Виктория (Камерна зала, 30 юни, 18:30) човешкият живот е занимание самотно и бива прекаран по-леко чрез илюзии и мечти.
Отвъд тишината пък е диалогът, а той, казва Пинтър, е хитроумен начин да прикриеш голотата. Думи, които си заслужават вниманието, чуйте в Малки трагедии по Пушкин (Голяма зала, 1 юли, 19:00), Стъклената менажерия на Тенеси Уилямс (Голяма зала, 30 юни, 17:00) или Чернова за театър II от Самюел Бекет (Голяма зала, 1 юли, 20:30).

Play that funky music white boy
По време на Малък сезон, пространството пред Сфумато традиционно става обиталище на музика, песни и танци, а защо не и на лекоалкохолни разхладителни напитки. Обратно, в безвъзвратно отлетелите детски времена, ще ви върне Синият заек (конвенционалният призив е "следвай белия заек", но за разнообразие последвайте синия на 28 юни от 20:30). Блусарите от Highball свирят рок на 3 юли от 21:00, а проектът Golden Rock Ballads ще събуди носталгията ви по рок класиките от 90-те (стига разбира се да изпитвате такава, бъдете пред театъра на 5 юли в 21:00).

Още нещо за икуството
Целта на изкуството, казват, е да отърси от душите ни прахта на всекидневния живот. Особето пък в тези смутни и размирни времена, които обитаваме. Отърсете души с изложбата Сфумато (фоайе, 26 юни-5 юли), в която трима фотографи заснемат едно и също лице, улавяйки различни пластове от идентичността на модела, с късометражките на студенти от НАТФИЗ (Голяма зала, 1 юли, 22:00) или търсейки отговор на въпроса кой е героят на нашето време в едноименната дискусия (Голяма зала, 2 юли, 10:00).