Сенджу е последният и единствен наследник на специфичния куклен театър Такеда, а спектаклите им разказват някои от най-популярните японски народни приказки. Куклите се изработват чак в Япония, а повече за тяхното управление, идеята зад проекта и зараждането му в България четем тук.
10-часовият маратон ни разкрива философията зад бойното изкуство Айкидо, след което ни кани на двучасова работилница по Шодо калиграфия – не просто техника на красиво изписване на думи, но и своеобразна медитация, която води до спокоен ум и предава духа на словото чрез четка и мастило. Класът по оригами пък ни напътства във сгъването на причудливи фигури на животни и цветя, а демонстрацията е придружена от разкази за възникването на това древно изкуство. Хлапетата на възраст от 7 до 15 години могат сами да си направят суши и да се насладят на двете представления на Театрална формация Сенджу: Дъщерята на самурая и Иссън Боши.
По време на събитието можем да участваме в томбола за литературни награди от издателство Книгомания, разбира се, отново на японска тематика.