През двете седмици на конкурса международното жури ще оценява състезатели от традиционно утвърдени школи като руската, френската, кубинската. Освен тях, в конкурса ще се включат и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка. Чешката република също се завръща със свои балетисти на варненска сцена. Към наградите с амбиция гледат също участници от Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. За България ще се състезават 15 балетисти, като за пръв път от години насам ще се представят и възпитаници на балетните педагози от Националното училище по изкуствата Добри Христов във Варна.
Председател на международното жури е легендата на танца Владимир Василиев от Русия – единствен носител на Голямата награда на град Варна в историята на балетния конкурс. Негови партньори в оценяването на участниците ще са лауреати от минали издания, изградили световна кариера: Максимилиано Гера от Аржентина, Ерик Вю Ан от Франция, Аурора Бош от Куба, Маша Илиева, а също директори на най-големите балетни театри в Япония, Китай, Русия, САЩ, Канада.
Успоредно с конкурса ще се проведе и Международна лятна балетна академия, преподаватели в която са едни от най-уважаваните балетни педагози в света. Изтъкнатите балетмайстори ще преподават балетна класика, характерни танци, съвременни танци, техники на съвременни танци и афро-кубински танци.

Програма на конкурса в  Летен театър Варна:

15 – 19.07, 20:30:

20:30, Първи тур – Класическа хореография от задължителната програма

21 – 24.07, 21:00:

21:00, Втори тур – Класическа и съвременна хореография

26 – 27.07, 21:00:

Трети тур – Класическа и съвременна хореография

29.07, 20:30:

Връчване на наградите, закриване на конкурса и гала концерт на лауреати и финалисти от конкурса

30.07, 21:00:

Гала концерт Среща на поколенията с участие на лауреати и финалисти на конкурса и лауреати от предишни издания на конкурса