New Stages Southeast с трето издание

За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивала за нова драматургия New Stages Southeast, който събира драматургия от всички точки на Югоизточна Европа в София. Най-актуалното издание е под наслов Драма и политика и се разгръща между 12 и 18 юни на четири различни локации в столицата. В него се докосваме до няколко тематични дискусии с режисьори, културолози и политолози, сценични четения на нови преводни пиеси от платформата Eurodam / ПроТекст 12, както и кинопрожекция на Новото евангелие на известния театрален режисьор Мило Рау.

Темата на фестивала е избрана в локалния контекст на непрекъснатите избори, в чийто водовъртеж от страсти и обвинения политиката и драмата са взаимосвързани. На фона на тежката политическа обстановка медиите проследяват изострени отношения между творците и институциите, между света на изкуството и този на политиката. Всичко това дава повод за публичен дебат върху сложните взаимовръзки между политиката и сцената през различни перспективи.  А ето и програмата:

Новото евангелие

Кино Одеон

Начало на тазгодишното издание дава гореспоменатото филмово заглавие, което можем да видим на 12 юни в кино Одеон от 18:00. Идеята на Мило Рау за тази драматизация на историята за разпятието, в която участват реални работници мигранти, е да бъде манифест за солидарност с най-бедните. 

Топлоцентрала

На 13 юни сме в Топлоцентралата, за да видим и чуем първото пърформанс-четене на Про Текст 12 в рамките на фестивала. В украинската пиеса от 2015 г. на Неда Неждана Коте за спомен от мрака се разказва за за жените в региона Донбас непосредствено след окупацията на Крим. Два дни по-късно можем да видим пърформанс-четене на Крокодил на Елизе Вилк, чийто сюжет се завърта около Давид , в когото живее малко крокодилче, което си отхапва от сърцето му всеки път когато е тъжен.

„И всички животни крещят“ – сценнично четене от 2-то издание на New Stages Southeast

Гьоте-институт България

На 14 юни се отправяме към двора на Гьоте-институт, а там ни чака дискусия на тема Драматургия на протеста. На този ден се навършват точно десет години от началото на най-дългите протести в България от периода 2013–2014 г. В дискусията за драматургията на протестите участват двама от активните участници от това време, които имат отношение към театъра и поезията, а към тях се присъединява и доц. д-р Валентина Георгиева, културолог от Софийския университет и изследовател на протестните движения.

На 16 юни пък се провежда Акция: рециклиране на пиеси отново в двора на Института. Според правилата на конкурсите за драматургия една пиеса може да участва само веднъж на конкурс, което автоматично праща повечето текстове в графата „нереализирани“. В тази връзка на двора се провежда тази иронично-протестна акция на автори, които с помощта на шредер и пощенски пликове имат възможност да изпратят повторно (рециклират) своите пиеси. Освен демонстративния акт на мястото можем да открием и специална „сергия“ за нереализирани пиеси, на която имаме възможност да се запознаем с различни текстове, които не са видели театралната сцена.

В предпоследния ден от фестивала – 17 юни – голямата зала на Гьоте-институт става дом на две вълнуващи дискусии, разглеждащи през различни гледни точки темата за политиката в театралния свят – Репертоарът – отражение на политически драми с проф. Николай Йорданов, д-р Петър Денчев, доц. Жана Попова и Драматургия на политическото с Явор Сидеров, Явор Гърдев и Мария Спирова.

Народен театър „Иван Вазов“

За финал на 18 юни се отправяме в Народния театър, където ни очакват две дискусии и едно последно пърформанс-четене. В зала Север се срещаме с различни представители на театри и институции, които насърчават и подпомагат създаването на нова българска драматургия, за да си поговорим за бъдещето на българската драматургия. Няколко часа по-късно в същата зала пък разгръщаме темата за пресечните точки между театъра и политиката. Закриваме фестивала с пърформанс-четене на Слънчева линия, която разказва за съпруг и съпругa, заседнали в кухнята до сутринта, опитвайки се да намерят изход от семейната криза.

Всички събития с изключение на кинопрожекцията и сценичните четения са са с вход свободен. Точните часове на провеждане на събитията откриваме тук.