One Dance Festival с фокус върху Франция

10 май 2024 - 1 юни 2024

Да отскочим до Пловдив винаги е добра идея, а през месец май имаме още един повод да го направим и това е One Dance Festival. Новото 16-о издание на фестивала, който досега беше познат като One Dance week, започва на 10 май и продължава до първия ден от юни.

Тазгодишното издание на танцувалния фестивал стартира с тематичен фокус върху Франция, реализиран с подкрепата на Френския институт. Програмата събира 12 творби на знакови  и изгряващи европейски хореографи.

А ето и какво споделят самите организатори за фестивала и танца като изкуство:

„С многообразие от естетики, сюжетни обрати и изразни средства танцът търси човешката същност. На показ са нейните абсурди и привидности, лимити и опити да се самонадскочи, духовни стремления и дигитални разширения. Телата са проводник на въпроси и чувства, триумфални или тревожни, отекващи навсякъде и във всеки – малките жестове и големият смисъл, приказките от детството и метаморфозите, личното минало и общото бъдеще.“

Откриваме фестивала на 10 май от 19:30 ч в Дома на културата „Борис Христов“ с интензивния и емоционален Rave Lucid на френската компания Mazelfreten – рейв спектакъл, посветен на електро танца. Ден по-късно се намираме в Драматичния театър Пловдив и Дома на културата „Борис Христов“, където гледаме от 18:00, а след това от 20:30 спектаклите Добре дошли на Йоаким Моде и Слава на звука, спасил вещица като мен на Бенджамин Кан. На 12 май на голямата сцена в ДК „Борис Христов“ ще видим спектакъла Рошавo / Hairy на една от младите звезди на европейската танцова сцена – хореографа Довидас Стримайтис.

Алюри и квартет жени (For Four Riders)

Не пропускаме да споменем и няколко от акцентите в програмата в следващата седмица като Алюри и квартет жени (For Four Riders) на танцовата компания Mucha Muchacha от Испания. Спектакълът For Four Riders разказва за способността на тялото да съдържа времето в себе си и да създава чрез него. Началото му тръгва от фикцията, емоционалността и споделеното авторство в миналото.  Гледаме го на 17 май в Дома на културата „Борис Христов“. Ден по-късно на същата локация можем да гледаме и Отприщване на алтер егото, вариете от артистични превъплъщения, трибют на съвременната клубна сцена и музиката на живо.

Лапис Лазули

В последната седмица на фестивала ни очакват спектакли като 11 3 8 7 от новоизгряващия колектив Trevoga, който черпи вдъхновение за своя пърформанс от противоречието между пищните фантазии, които фабрикуваме онлайн. Него можем да видим на 25 май в Драматичния театър Пловдив. В същия ден, но и на следващия в Дома на културата „Борис Христов“ имаме възможността да гледаме Лапис Лазули. Най-новата творба на непредсказуемия и игрив хореограф от Гърция Евридипис Ласкаридис.

Цялата програма откриваме на официалния сайт на фестивала.