13,14,15 и 16 май, 2021
"Каква е ползата от планове и претенции? Ако кажа нещо сега, само ще ви заблудя или ще ви издам част от процеса" е освежаващо лекият отговор, с който Димитрис Папайоану описва новия си, засега безименен спектакъл. Особено предвид, че предишният му – Великият укротител, който гледахме на фестивала през 2018, опитоми света. Самите One Dance Week са копродуценти на новата работа на хореографа, която се случва спонтанно по време на репетиции и ще открие феста. И вие, също като него, ще трябва да се доверите и да видите какво ще ви донесе процесът.
Билетите за спектакъла са на epaygo.bg.
6 юни, 2021, 19:30
След като Силвия Грибауди години наред танцува класически балет, включително в театралната компания Ла Фениче във Венеция, тялото ѝ постепенно започва да се променя и да излиза от шаблона "перфектно".
Вместо обаче да остави сцената зад гърба си, тя прави друго – обръща се към съвременния танц, където като хореограф и изпълнител печели награди като Giovane danza d’autore и участва на Aerowaves, Венецианското биенале и Дъблинския танцов фестивал. Иронично, основната тема в спектаклите ѝ е именно разминаването между очакванията към тялото на един танцьор и реалността, която нейното представя – едно "наистина свободно от стереотипи тяло", както пишат от Quantescene! Cose di Teаtro. Тъкмо с него Силвия застава пред нас и в спектакъла Грации, който стъпва върху мита за древногръцките Харити – трите дъщери на Зевс, които се славят със своя ведър дух, чар и хубост. В кожата им на сцена влизат трима танцьори, които заедно с Грибауди поставят под въпрос каноните на красотата – при това с ирония, хумор и лекота, които ни разсмиват, докато съвсем фино ни замислят и за размера на човешките предразсъдъци в съвременното общество.
Билетите за Грации са на epaygo.bg.
One Dance Week е в Дом на културата Борис Христов в Пловдив от 3 септември до 19 октомври и на onedanceweek.com.