Сигифен

13 май, 19:00, Дом на културата "Борис Христов"

Тон на фестивала задава представлението на Амала Дианор, което обединява съвременен танц, градска култура, хип-хоп, африкански традиции и древни ритуали, за да създаде портрет на младото артистично поколение от Западна Африка: жизнено, талантливо, търсещо, приемащо различията.

Вагабонт

14 май, 20:00, Дом на културата "Борис Христов"

Още едно представление в програмата обръща поглед към Африка, но фокус в него е миграцията, разказана на езика на тялото. Представя я хореографът от Мозамбик Идио Чичава, който след успешна кариера във Франция се връща в страната си и основава там компания за съвременен танц, за да даде път на таланта на своите хора. В случая – като използва за отскок танцов ритуал на народа маконде, обединяващ танцуващото и пеещото тяло на човека в едно глобално тяло, за което границите нямат значение.

Oбещай ми

21 май, 19:30, Дом на културата "Борис Христов"

Танцовото представление на белгийската компания kabinet k стъпва на импровизационни сесии с деца, като отправната им точка е „динамиката на безразсъдството“ или опитът да оставиш играта на сигурно и ако е писано, да паднеш. За целта седем танцьори, включително съвсем млади, оставят страховете си зад кулисите и демонстрират нагледно онази експлозивна енергия на живота, която „не познава задръжки, граници и инертно въздържание“.

Това е танц!

22 и 23 май, 19:30, Дом на културата "Борис Христов"

Танцът Pssinho възниква спонтанно в опасните гета на Рио де Жанейро като смесица от движения, характерни за стилове като фънк, хип-хоп, брейкденс, кудуро, попинг, самба, форо, фрево и бахайски ритми. Този феномен лежи и в основата на спектакъла на Танцовата компания на Сао Пауло (BCSP), която съществува още от 1968, за да следва с движение динамиката на живота в Бразилия – в случая с цел да изрази покоряващата и красива същност на този танц, роден от свободата и енергията на колективния дух.

Скрит герой

1 юни, 19:30, Дом на културата "Борис Христов"

Двама от най-разпознаваемите герои на италианската танцова сцена – Дамиано Отавио Биджи и Алесандра Паолети – навлизат във вътрешния свят на човека, за да изследват както образите, които го обитават, така и темата за създаването на света и представите ни за другия. Резултатът е представление, застанало на границата между танца, театъра и визуалните изкуства, в което тънко се прокрадват и елементи от философията и науката.

Дракони

3 юни, 19:30, Дом на културата "Борис Христов"

„Ако в Европа се страхуват от дракони, в Азия танцуват с тях“, казва с движението си това представление, пристигнало от Южна Корея, за да застане на ръба между традициите и бъдещето. За целта хореографът Еън-Ми А кани на сцена танцьори, родени след 2000, но включва част от тях и под формата на холограми, за да потърси мястото на традицията в съвременната попкултура. Резултата описват като „драконов танц в гръмотевична буря“, който носи преди всичко надежда, че новото поколение ще преодолее препятствията и ще намери правилния път напред.

ФОКУС: ПОРТУГАЛИЯ

Три представления от най-западната точка в Европа пристигат в Дом на културата Борис Христов, за да се превърнат в лице на фестивала. Първият от тях на 27 май е Кабракимера на Катарина Миранда, която среща танца, сценографията и светлината под формата на спектакъл на ролкови кънки, разказващ за технологичното съвремие и съществуването на скорост.
На 29 май от 18:00 пък гледаме Адорабилис – спектакъл, кръстен на дребния бледорозов октопод, който чрез движенията на трима танцьори търси разнообразието в идеен, културен и биологичен смисъл.
Точката на фестивала пък поставя представлението Бизон на 5 юни от 18:00 – смесица от хип-хоп, улични танци и съвременни изпълнителски изкуства, той търси чувствителността под дебелокожието и размива стереотипите на сцената, за да разкрие под тях силата на едно „сурово, крехко и красиво съществуване“.

One Dance Week e в Дом на културата Борис Христов и Драматичния театър в Пловдив от 13 май до 5 юни, билетите са тук, повече – на уебсайта на фестивала.