ЖИРАФ
Умилителна касичка във формата на жираф мечтае да бъде нещо повече от пазител на монети, момченце копнее за играчка самолет, а един старец – да полети. На пръв поглед несвързани, сюжетите в представлението, което гърците Евгения Цичлия и Танос Сиорис събират на малка маса, порастват до голяма поука: всичко се нарежда, когато си позволиш да обичаш.

ЧУДОВИЩА
Бразилецът Дуда Пайва отива в Холандия като танцьор още през 1996, но постепенно открива, че е заинтригуван от куклите, които "оживяват чрез въображението на зрителя". Ето как през 2004 основава и собствена компания, която съчетава двете изкуства, а днес с Чудовища показва най-добре как – с причудливи кукли, които ту се подчиняват на човека зад тях, ту му се опълчват.

СЛЕДВАЙ КРАКАТА
Представлението на италианката Лаура Кибел е за деца 5+, но искрено разсмя и нас, когато видяхме трейлъра му. Както се досещате, краката тук са главен герой, но едва ли знаете колко смешно става, когато те се окажат на мястото на глава и придобиват всички нейни функции. Е, вижте сами.

ТИШИНА
Физически театър, огън, градски декори, кукли и музика оформят този мащабен уличен спектакъл на полската трупа Biuro Podrozy, който има тежък подтекст – бягството от войната и темата за бежанците от гледната точка на децата. Звучи сериозно, каквато е и подготовката на актьорите, а освен всичко друго, това е и премиерното му турне извън Полша.

МАЛЪК ОКЕАН
Куклените актриси Лиат Шабтай и Маайан Ресник от Израел някога забелязват колко интересно се движат във водата различни боклучета, закачени на пръчка, и ги събират в голям аквариум с техен сценарий – за две малки рибки, които търсят съкровище в океана, насочен най-вече към онези в публиката между 3 и 8 години.