Програмата й включва за първи път срещата на международната мрежа Eurodram, чиято цел е да провокира обмена на драматургия и да събира на едно място театрални експерти от Европа, Англия, Средиземноморието и Централна Азия. Дванайсет автори, преводачи, драматурзи, театрални мениджъри и издатели ще се срещнат с българските си колеги на 13 май от 10:30 до 13:30 в Червената къща.

Който вече е бил на Протекст знае, че и този път няма да мине без запазената марка, а именно – четене в несценично пространство. На 12 и 13 май от 20:00 ще слушаме откъси от Михаела, тигърът от нашия град на румънската авторка Джанина Карбунариу.

Другото специално литературно събитие ще бъде премиерата на антологията Зелената котка – Съвременен румънски театър, която ни запознава със 17 съвременни румънски пиеси. На 11 май от 19:30 в +това, четирима от авторите и един режисьор ще представят книгата – Алина Нелега, Пека Щефан, Елена Владаряну, Роксана Мариан и Роберт Балан.

Същите ще бъдат и гост-лектори в работилниците за театър, които са ориентирани към студенти, млади автори, нови драматурзи и почитатели на документалния театър и ще се състоят в три последователни дни – 11, 12, 13 май от 15:00 до 18:30 в Червената къща.