Фестивалната програма продължава с друга постановка на Добчев – Медея, майка ми (11 септември в ГДК от 19:00), в която митът за Медея е пренесен в днешно време в родния на режисьора град Харманли. Представлението на Театрална работилница Сфумато е с награда Икар 2013 за най-добро такова. Втората фестивална премиера е оставена за ден трети – Речта на селския крал (12 септември в Камерна зала на Драматичен театър от 19:30) е моноспектакъл на Деян Мачев, в който един малък селски кмет ще ни представи трагикомичната си изповед срещу безобразията на криворазбаната ни цивилизация. Сред акцентите на тазгодишното издание на фестивала броим още Женско царство на Хасковски драматичен театър с режисьор Мариус Куркински (15 септември в ГДК от 19:00), Почти представление на Явор Гърдев и по текстове на Итън Коен (16 септември в ГДК от 19:00) и Гарванът на Театър 199 с познатите ни от екрана Калин Врачански и Теодора Духовникова (19 септември в Камерна зала от 19:30).
Съпътстващата програма тази година е повече от впечатляваща – с миниспектакли в двора на Драматичен театър и Културен център Тракарт, демонстрации на театрален грим, ревю с театрални костюми и изложби на театрални декори и плакати като всичко това ще се случва на откритата сцена пред Драматичен театър и в близост до него.
Нововъведението в Сцена на кръстопът 2013 е самостоятелната каса на фестивала – пред Драматичния театър. С билет обаче се уреждат само най-бързите – както всяка година, интересът към фестивала е особено голям.