Откриването
Стартът е на 26 септември със спектакъла A.S.A., съпродуциран от списание Едно и по концепция на хорео­графа Живко Желязков – съоснавател на единствения център за съвременен танц в София Derida Dance. В този спектакъл Желязков е събрал различни по темперамент, възможности и усещания танцьори, които е търсил и изпробвал на кастинги между София, Будапеща и Каунас, за да пресъздадат на сцената пътешествието между физическия и абстрактния живот, който живеем. Обещанията са за нещо наистина специално.

Голямото завръщане
Всъщност те са цели две. Първо, фестивалът отново е в зала 1 на НДК, на чиято сцена ще видим зрелищния и особено градски Elektro Kif, роден от една случайност. Попадайки на уличен електро денс пърформанс, испанската хореографка Бланка Ли така се вдъхновява, че не спира докато не го опитоми за сцената. Резултатът е френетичен и зареден до пръсване с енергията, езика и знаците на улицата.
Второто завръщане е името на балет Арабеск в програмата на SDW. Невероятната Мила Искренова ни хвърля в устата на Ницше и неговата Тъй рече Заратустра (29 септември, Музикален театър) като поставя на сцената почти екзистенциалния въпрос за човешкото усъвършенстване.

Не бихме пропуснали
Back нa Асун Ноалес (27 септември в Народен театър) и спектакъла Sideways Rain (28 септември в Софийска опера и балет) на швейцарската танцова компания Compagnie Alias. Критиката не пести похвали и го определя като шедьовър. Сред 15-те танцьори, които се завъртат в хипнотичен ритъм на сцената е и българката Мадлен Райков – асистент на бразилския хореограф Гийерме Ботельо и една от най-добрите танцьорки на трупата.