Армагедон в ретроспекция
Старта на Sofia Dance Week поставя израелският хореограф Шарон Фридман, който още като невръстно детенце е танцувал из Телавивските болници. Днес, излезлите изпод въображението му хореографии са софистицирани, въздействени и особено нежни. Защото чувствата не се комуникират, казва самият той, а се споделят. Неговото Повече от две лица (Държавен музикален и балетен център, 5 октомври, 19:00, 10/15лв) помита всичко по пътя си. Емоционално цунами, което преобръща представите, размива границите и най-приятното – дава ни безбройни гледни точки и свободата да избираме една от тях. Досущ като в живота.

Хапки от реалността

Силен житейски привкус ще усетим и в представлението на една от водещите танцови компании във Великобритания – 2 Faced Dance Company. Стимулирана от вярата, че танцът може да промени всяка съдба, трупата усилно работи по специална програма за танцов тренинг на социално маргинализирани млади хора, затова не ни учудва, че спектакълът им – Извън кожата си (Младежки театър, 7 октомври, 19:00, 10/15лв), третира подобни сюжети. Любителката на road movie жанра Гунила Хейлборн пък умува над въпроса какво се случва когато нищо не се случва и като типичен скандинавски човек-остров завърта Това не е любовна история (Младежки театър, 14 октомври, 19:00, 10/15лв) около пътуването към другите и себе си. "Самите ние сме случайности, чакащи да се случим", пее Ник Кейв, а отдавна пребиваващият в странство Иво Димчев прави опит да изследва случайността в своя P Project (Модерен театър, 10 октомври, 21:00, 10/15лв) и да докаже нейната несъстоятелност. Но не и без участието на своята публика.

Очите ми зелени, устата ми хубава
Без тежко умуване по житейски проблеми и философски търсения ще премине Корейската гала (Държавен музикален и балетен център, 9 октомври, 19:00, 10/15лв), в която съвременни южнокорейски хореографи и танцьори ще демонстрират особена красота на движенията и хармония между различните изразни средства. Нюйоркската Peridance Contemporary Dance Company пък представя спектакъла си Безкрайност (НДК, Зала 1, 18 октомври, 19:00, 10/15/20лв), в който прекрасните изпълнения биват подсилени от музиката на Бетховен и Шопен или пък от джаз класиките на Нат Кинг Кол.

Родна реч омайна, сладка

За първи път на организаторите на Sofia Dance Week хрумва чудесната идея да представят шоукейс на българския съвременен танц. Ще се любуваме на Танцови преводи на Арабеск (Държавен музикален и балетен център, 13 октомври, 20:00) и ще умуваме над темата за общуването. Галина Борисова ще ни представи интерпретации на емблематични женски образи, изпълнени от Мария Калас в Танцувам с Мария Калас (Люмиер, 11 октомври, 19:00), а за това как желанията се захранват от собствената си неосъществимост ще мислим заедно с Ива Свещарова в а(e)фектно (Люмиер, 11 октомври, 21:00).

Всички мои деца
Не минава фестивал, без значение що за тематика е избрал, който да не обърне специално внимание върху малчуганите. И тук те са истински обгрижени от страна на фондация Танцово изкуство – Илиев, която им предоставя възможността да научат подробности за развитието на танцовото изкуство от древността до наши дни по един особено приятен начин – с танцовия спектакъл Click (НДК, Зала 1, 19 октомври, 17:00, 10/15/20лв). Чешкото представление Карнавал на животните (Държавен музикален и балетен център, 13 октомври, 16:00, 18:00, 15лв за деца, за родители – безплатно) прави от мъниците не просто обикновени наблюдатели, а същински хореографи, танцьори и дори композитори, в зависимост от ролята, която сами изберат по време на включения към представлението музикален и движенчески уоркшоп. Защото танцуването е съвсем като мечтаенето. Само дето децата трябва да използват не толкова главички, а крачета.

Sofia Dance Week е в Държавен музикален и балетен център, Люмиер, Младежки театър, Николай Бинев, Модерен театър, НДК-Зала 1, 5-19 октомври, 10/15/20лв съответно за спектакъл и 50лв за всички фестивални събития