Sofia Underground

26 април 2023 - 30 април 2023

Фестивалът за съвременно изкуство започва историята си в края на 90-те, когато арт критикът Руен Руенов превръща подземията на НДК в сцена за „разгърнат хепънинг с многочасова пърформанс програма“. Освен да даде поле за нови форми на художествено изразяване, Sofia Underground е отговор и на социалните кризи на времето, а близо 30 години след създаването си той успява да съхрани важните стълбове, на които се крепи: да създава нови артистични пространства и да бъде в крак с обществените процеси.

Всичко това се отразява в позицията на артистите, които участват във фестивала, а тази година той се завърта около темата Възнесение и издигането ни на по-високо еволюционно ниво като човешки същества.

Конкретната програма към момента остава зад завеса, но знаем това: разгръща се в 5 дни с над 40 участници, които ще представят пърформанси, лекции, инсталации, звукови, танцови проекти и колаборации, целящи да изследват нови и вълнуващи пространства и публики в София. Мястото: Дом на културата Красно село.