На всеки се случва да отиде на театър и постановката въобще да не му хареса. Такъв риск обаче не съществува по време на Софийския театрален салон, когато се играе само най-доброто според Съюза на българските артисти. Затова препоръчваме да изгледате смело пълната програма. Всички постановки в Салона имат поне по една номинация в някоя от категориите и според нас си заслужават от първата до последната. Учудващото е само, че според журито тази година цели три столични театъра не са представили спектакли с особени художествени достойнства и затова не са номинирани изобщо. А те са трите най-печеливши – Народният, Сатиричният и Сълза и смях.
Три са безспорно най-добрите представления в българския театър от последната година. Първото предложение е черната комедия на Явор Гърдев Старицата от Калкута с шест номинации – ще се играе на 17 март в Театър 199. Втора е нежната и тъжна Чайка на Крикор Азарян с 5 номинации – гледайте я в Театъра на армията на 19 март. Под номер три влиза Мъртвешки танц на Маргарита Младенова от Програма Стриндберг в Сфумато?– номинациите са за главна мъжка и главна женска роля, играе се на 21 март.
Останалите номинирани спектакли от София, за които гласуваме с две ръце, са Жули, Жан и Кристин в Сфумато (22 март), Заболяване на младостта на Биляна Петрова в Младежкия театър Николай Бинев (19 март) и Малка пиеса за детска стая на Галин Стоев в Театър 199 (24 март).
От постановките на театри извън столицата, не пропускайте най-вече Макбет на Диана Добрева и Родопския драматичен театър – играе се на 18 март в Народния, и Арт на Атанас О’Махони и Драматичен театър Ловеч – на 23 март в Младежкия.
След тази прецизно селектирана порция български театър би трябвало да се уверите в качеството на нашата сцена. Най-важното е да останете доволни – независимо дали представлението и актьорите, които харесате най-много, ще бъдат признати и с награди. Все пак чуйте и мнението на театралните съдии – Икарите ще бъдат раздадени на световния ден на театъра, 27 март.