Номинация за режисура на Иван Пантелеев
След повече от 20 години зад кулисите в Берлин, Иван Пантелеев е номиниран и тук за режисурата си на тази пиеса по Горки, събрала пълно тесте персонажи в провинциална вила. Идилия ли е обаче животът им, или преход към нещо, което все не се случва?
Народен театър, Голяма сцена, 6 и 16 март, 19:00
Номинация за поддържаща женска роля на Ирини Жамбонас
Теди Москов разказва на езика на театъра киноистория от 74-та (Обичахме се толкова много на Еторе Скола), насочвайки прожектор към трима приятели от фронта, които 30 години обичат една и съща жена – номинираната за ролята Ирини Жамбонас.
Зад канала, 16 и 27 март, 19:00
Номинация за водеща мъжка роля на Владимир Пенев
Според Гардиън пиесата е "безмилостно точно изследване на деменцията", която влиза през вратата на Андре (Владимир Пенев), а той ни разказва с игра за номинация какво се случва, когато собствената ти памет те навестява все по-рядко.
Народен театър, Голяма сцена, 5 и 13 март, 19:00
Номинация за актьорски дебют на Ненчо Костов
Номинация за драматургичен текст
Ненчо Костов получава "браво" за актьорския си дебют в ролята на 29-годишния поет, който (под режисурата на Диана Добрева) споделя своите последни размисли и откровения във вечерта, преди смъртта да го застигне на фронта.
Народен театър, Голяма сцена, 25 март, 19:00
Номинация за водеща женска роля на Ана Пападопулу
Номинация за режисура на Крис Шарков
Номинация за сценография на Никола Тороманов
Семейната трагикомедия по Ибсен (трета негова пиеса, по която Шарков работи) става още по-голяма с номинациите си за сценографията на Никола Тороманов, ролята на Ана Пападопулу и режисурата, която пита каква е цената на това да си честен човек.
Народен театър, Камерна сцена, 12 и 16 март, 19:00
Номинация за водеща женска роля на Здрава Каменова
Здрава Каменова майсторски опитомява няколко различни гласа в една човешка история, започнала още през 1912 с големите преселения на Балканите, за да достигне постепенно до обърканите нагласи по бежанския въпрос днес.
Нов театър НДК, 25 март, 19:30
Номинация за майсторско техническо осъществяване
В своя прочит на Евгений Шварц Явор Гърдев дава главна роля и на светлината, техническите ефекти и цялостното усещане за футуризъм и антиутопия, които са гръб за сюжета, погледнал към град с един от друг по-лоши управници.
Драматичен театър Пловдив, 18 март, 19:00
Животът е сън
Номинация за водеща мъжка роля на Боян Арсов
Номинация за режисьорски дебют на Дина Маркова
Тази дистопична хорър приказка показва как човекът се губи в сблъсъка между безгрижните игри и политическите манипулации и носи на режисьора си Дина Маркова номинация за дебют, а на младия Боян Арсов – за водеща мъжка роля.
Театър Азарян, 9 и 21 март, 20:30
Номинация за поддържаща мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро
Въпросът се пренася в днешно време с все така безсмъртните герои на Сервантес, които се борят с вятърни мелници под режисурата на Бина Харалампиева, а Герасим Георгиев-Геро като Санчо Панса получава похвала за добрата поддръжка.
Сатиричен театър, Голяма сцена, 13 и 31 март, 19:30
Номинация за поддържаща женска роля на Анастасия Лютова
Крими пиесата на Трейси Летс, режисирана от Стайко Мурджев, разказва за дилъра Крис, наел Джо да убие майка му заради парите от застраховката ѝ, докато ние следим изкъсо Анастасия Лютова в ролята на Шарла.
Зад канала, 13 март, 19:00
Номинация за поддържаща мъжка роля на Христо Петков
Как би работила една съдебна система в отвъдното? С много съдници и съдени (сред които и номинирания Христо Петков), които в спора вадят от ръкава си стари грехове, тайни и страсти под режисьорската опека на Явор Гърдев.
Народен театър, Камерна сцена, 5 и 9 март, 19:00
Нирвана
Номинация за актьорски дебют на Ирина Митева
Номинация за режисьорски дебют на Максима Боева
Номинация за сценография на Борис Далчев
Трагичната история за последната нощ на Яворов и Лора Каравелова донася на младия екип двойна номинация за дебют (за режисурата на Максима Боева и ролята на Жената на Ирина Митева) и палци нагоре за интимната сценография на Борис Далчев.
Азарян, 19 март, 19:00
Номинация за постижение в кукленото изкуство
"По носа ще го познаеш" е двигателят зад пиесата на Веселка Кунчева (по Гогол), която надушва в подробности нрава на хората и носи на Георги Спасов признание от гилдията за работата му като куклен актьор.
Театър 199; 25 март, 19:30
Номинация за майсторско техническо осъществяване
В пиесата на Йордан Радичков един баражен балон се откъсва от фронта и се озовава над Балкана, за да даде на хората там нова надежда, а в прочита си Стоян Радев не пести никакви средства, за да покаже как човешкият дух наистина може да полети.
Народен театър, Голяма сцена, 14 и 21 март, 19:00
Номинация за актьорски дебют на Мартина Троанска
Дебютантката Мартина Троанска влиза в кожата на 15-годишната дъщеря на бивш професионален палач, чието изчезване задвижва действието и захранва догадките на публиката с черния хумор на Мартин Макдона под палката на Стоян Радев.
Театър София, Голяма сцена, 9 и 21 март, 19:00
Номинация за водеща мъжка роля на Бойко Кръстанов
Номинация за режисура на Стайко Мурджев
Сюжетът пресича три страни на любовен триъгълник (с Бойко Кръстанов в главна роля), наблюдавайки го под необичаен ъгъл, който под режисурата на Стайко Мурджев напомня стара аксиома: любовта идва в най-различни форми.
Младежки театър, Голяма сцена, 27 март, 19:00
Номинация за поддържаща женска роля на Весела Бабинова
Вербатим спектакъла на Неда Соколовска събира истории за поп-фолка от златния му период през 90-те и ги разказва дословно от сцената, където в ролята си на фолк певица Весела Бабинова печели овации и от журито.
Зад канала, Клуб-фоайе При жабите, 10, 18 и 26 март, 19:00 и 21:00
Номинация за водеща женска роля на Ива Тодорова
Номинация за драматургичен текст
Комедийният моноспектакъл на Ива Тодорова ѝ носи номинация за водеща женска роля, а на нас – усещането, че сме по чехли в хола ѝ, където между историите за ежедневните ѝ неволи познаваме и по някоя наша, на която да се засмеем.
Театър 199; 9 и 24 март, 19:30
Номинация за поддържаща мъжка роля на Йордан Ръсин
Номинация за сценография по идея на Иван Добчев и Станислав Памукчиев
Номинация за майсторско техническо осъществяване
Спектакълът на Иван Добчев пълни очите със сценография и мултимедийни ефекти, създадени от цял екип художници, докато дълбае и към въпросите, които са вълнували Радичков в неговата Суматоха (в която не изпускаме играта на Йордан Ръсин).
Сфумато, 9 и 30 март, 19:00
Номинация за съвременен танц и пърформанс на Ива Свещарова и Вили Прагер
Ива Свещарова и Вили Прагер се въоръжават с топки против стрес и шампанско, за да навлязат с новия си пърформанс в темата за "производството" на щастие и да разберат има ли все пак формула, която може да го предизвика.
ДНК, 15 март, 19:30
Номинация за съвременен танц и пърформанс на Ива Свещарова

В своя пърформанс Ива Свещарова дръзко използва клишета и свръхеротизирани образи, за да ни предизвика да погледнем отвъд стереотипите, свързани с удоволствието, желанието и сексуалното обаяние на жената.
ДНК, 21 март, 19:30
Номинация за постижение в кукленото изкуство на Десислава Минчева-Тодорова и Неделина Роселинова
Бургаският куклен спектакъл на Петър Тодоров по Туве Янсон търси публика от всякакви възрасти и крие за нея различни поуки. Ето една – ако се скриеш от света заради страха си да не се случи беда, то няма да ти се случи съвсем нищо.
Столичен куклен театър, 23 март, 19:00