От 23 до 25 март Spring Forward качва солта на съвременния танц на пет сцени в града, ние можем да гледаме на място или чрез директен стрийминг, а надолу описваме движенията, които хванаха окото ни веднага.

Кое е състоянието на границата между "вече не съм тук" и "още не съм там", пита във Volitant унгарката Рита Гоби, която отсича движенията си върху музика, композирана по морзовия код. Гледаме я на 23 март от 19:15 в РКИЦ, а на следващия ден сме пак там в 10:30 (или повторно в 11:50) за Forecasting – пърформанс, базиран на аматьорски видеа в YouTube, които французойката Барбара Матийевич напасва като пъзел към своите действия на сцената. За следобеда на 24 март харесваме Likes – пърформанс на испанката Нурия Сагара, който с тънка ирония изследва тялото, докато го подчинява на видеоуроци по танци и йога – от 15:15 в Младежкия театър. За вечерта посоката е Азарян, където в 21:15 румънската група Tangaj Dance Collective представя Counterbody – музикален пърформанс, поставил движенията на танцьорите в контекста на непрекъсната промяна.

Третият ден от Spring Forward, 25 март, също е силен и започва с Hope Hunt and the Ascension into Lazarus на Уна Дохърти, спечелил награди за най-добър танц на фестивалите в Дъблин и Единбург. Влизаме в публиката на този "интелигентен, суров, но в същото време детайлен пърформанс с остър език на тялото" в 11:15 в Люмиер. Същевременно в 12:00 в Азарян започва "еластичният" Wreck от Белгия, в който танцьорите се съобразяват със спонтанните движения на огромна "плаваща скулптура". От 17:00 в Люмиер и от 19:30 в Théatro пък два спектакъла показват в детайл мъжкото тяло – голо и нежно в австрийския пърформанс Dédale, за разлика от френския Homo Furens, където то демонстрира връзката между военните упражнения и танца. В 20:15 в Азарян финалът на феста съвпада с въпрос към всеки – защо танцуваме заедно? Отговорът търси групата на португалеца Марко да Силва Ферейра, която заимства движения от племенни танци до хип-хоп и брейк в своя Brother, за да ни предизвика да станем от стола и да разберем сами.

Spring Forward e от 23 до 25 март в Младежкия театър, Азарян, Люмиер Лидл, РКИЦ и Théatro, 15лв за всяко представление от theatre.art.bg

Повече информация и стрийминг на фестивала на aerowaves.org/springforward и facebook.com/AerowavesEurope