Световен театър в София 2023

4 юни 2023 - 24 юни 2023

Между 4 и 24 юни отбелязваме 17-ото издание на платформата Световен театър в София. Тази година акцентите в програмата са гостуванията на спектаклите Да яздиш облак на Раби Мруе, Любов на Попо Делбонои и Животът е сън на Деклан Донелан и Ник Ормерод. Пиесите на Донелан и Делбоно са най-новите им сценични творби, които гостуват в София директно след участия в някои от най-известните международни и театрални фестивали и форуми.

Домакини на тазгодишния фестивал са Народен театър Иван Вазов, Сатиричен театър и Топлоцентрала, а по традиция събитието е част от културния календар на Столична община. Биляна Генова от Дирекция Култура към Столична община споделя по време на официалната пресконференция в пресклуба на БТА, че това е едно от най-значимите събития в столичния културен календар, защото дава възможност на софийската публика да се срещне с театрални образци на световно ниво.

Да яздиш облак открива платформата Световен театър в София на 4 юни в Топлоцентрала. Българската публика познава и тримата режисьори от предишни издания на събитието, като първата ѝ среща с вълнуващия документален театър на Раби Мруе е през 2010 г. със спектакъла В търсене на изчезналия служител.

Тази година той гостува на София със спектакъла си Да яздиш облак, в чиято основа е историята на собствения му брат, когото ще видим на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. В пиесата се смесват постоянно образи от реалността и фикцията, като въпросите, поставени на преден план, са изключително важни, особено във времена, в които сме изправени пред лицето на войната.

Няколко дни по-късно, на 8 юни, в Сатиричния театър програмата продължава с новия спектакъл на италианския режисьор Пипо Делбоно – Любов. Него помним от поставения през 2015 г. в България театрален спектакъл Орхидеи. Любов идва директно от международните сцени, по които вече отбелязва успехи и може да бъде описан като покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка – Португалия. Спектакъл за любовта, живота и смъртта.

Животът е сън

На 15 юни закриваме гостуващата програма в Народния театър с най-новата продукция на театралния тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод, които идват с пиесата Животът е сън, реализирана съвместно с Националната компания за класически театър Мадрид. Работата на тандема е добре позната на българската аудитория. Техният спектакъл Дванайсета нощ от Уилям Шекспир гостува в София още през 1987 г., а след това се завръщат в България няколко пъти – веднъж през 1994 с Както ви харесва и през 2008 на театралния фестивал Варненско лято. Този път те предлагат авторски прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от XVII век със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Освен театрите на живо програмата на фестивала тази година включва 7 други заглавия, които можем да гледаме или на големия екран, или онлайн. В програмата Театрални спектакли на киноекран попадат две заглавия.В кинозалите гледаме спиращата дъха първа сценична адаптация на романа на Ян Мартел – Животът на Пи, в която наблюдаваме умело съчетание на завладяваща актьорска игра и взаимодействие с театрални кукли и модерни визуални ефекти. Другото заглавие е адаптираната от Аня Рийс Чайка от А. П. Чехов, която в характерния за автора минималистичен стил представя една съвременна приказка за любовта, самотата и обръщането към себе си на едни безутешни дни, а в главна роля гледаме Емилия Кларк.

В онлайн програмата можем да гледаме две други представления на гостуващите на живо театрални режисьори – Пипо Делбоно и Деклан Донелан. Става дума за представленията След битката (Делбоно) и Крал Юбю (Донелан). Имаме възможността да се докоснем, макар и виртуално, до прочита на словенския режисьор Йерней Лоренци на една от най-известните Шекспирови пиеси – Сън в лятна нощ.

Последните две заглавия са филмово-театралните продукции на Театър Мадач, Будапеща, които по време на ковид пандемията като едни от водещите унгарски репертоарни театри започват да заснемат театрални спектакли, като превръщат театралното си пространство в телевизионно студио. Гледаме Мирис на човек и Терцет – жените на Жигмонд Мориц благодарение на Унгарския културен институт в София. Представленията се фокусират върху две важни фигури в унгарската литература.

Излъчванията на театралните спектакли онлайн са със свободен достъп и със субтитри на български език на сайта на фестивала. Гледаме ги само в определени дни от фестивалната програма. Цялата програма можем да намерим тук.

Платформата Световен театър в София е част от Календара на културните събития на Столична община на 2023 г. Осъществява в партньорство със сдружение Антракт, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Национален фонд „Култура“, на Италианския културен институт в София, както и на Първа инвестиционна банка.

Програма

Да яздиш облак
Топлоцентрала
04 юни: 19:30
Държавен куклен театър Варна
07 юни: 18:00 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)