ЧЕХОВ X 4
В селекцията по обичай има запазено място за руския драматург, този път – цели четири. От 13 до 16 ноември гледаме спектакъла Чайка, който се играе от трупата на известния берлински Дойчес театър под режисурата на Юрген Гош, и разказва как любовта намира спасение в нещастието. От 18 до 21 ноември пък гледаме Дом No13, която ни връща към работата на режисьора Стефан Москов в Германия с младия Самуел Финци в трупата. Следващ в програмата е един доста награждаван съседски прочит на вечната пиеса Три сестри, достъпен от 16 до 19 ноември, който режисьорът Гадор Томпа залага като „поетична театрална история за спасение и изкупление“. От 20 до 23-ти за нас се отваря и прозорец към Вишнева градина на белгийската трупа tg STAN, която има необичаен подход – да няма режисьор, а всеки да участва наравно в създаването й.

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО
от 18 (19:00) до 21 ноември
„Исках да направя нещо голямо, необуздано и различно“, казва Александър Екман и изпълва сцената на Норвежката опера с 5 000 литра вода и 1 000 гумени патенца. Неговият балет Лебедово езеро с оригиналната музика на Микаел Карлсон по мотиви от Чайковски (и с българския балетист Калоян Бояджиев) става истинско събитие на премиерата си през 2014, а заснетата му версия обира награди от различни фестивали в целия свят.

НАБЛЮДАТЕЛИ
от 19 (19:00) до 22 ноември
За документалната си пиеса Крищоф Келмен е отличен с националната театрална награда за най-добра постановка. Тя ни връща в Унгария през 60-те, когато тайните служби следят студента Михаел Везенчи по подозрение, че работи за британското разузнаване. С течение на времето обаче те също започват да се чувстват следени, докато не разберем, че всеки е наблюдател на другия и всички са еднакво уязвими.

СЪНЯТ НА АНДЕРСЕН
от 21 (19:00) до 24 ноември
Датската експериментална трупа Один театър съчетава физически, куклен и визуален театър, за да създаде „калейдоскоп на фантазията“, в който реални събития срещат приказните мотиви на Андерсен, с които нахлуват в съзнанието на писателя.

ХАМЛЕТМАШИНА
от 22 (19:00) до 25 ноември
С тази постановка фестивалът прави реверанс към творчеството на Димитър Гочев, когото изпратихме завинаги през 2013. Той сам поставя текста на Хайнер Мюлер в Берлин през 2007 и влиза в ролята на Хамлет, като в рамките на пет фрагмента без ясен сюжет и диалози залага препратки както към Шекспир, така и към настоящи събития.


Дигиталното издание на Световен театър е на viafest.org от 13 до 25 ноември.