Театър на чудесата е горещата точка за среща на науката и изкуството, панаир на причудливото и непознатото с участието на родни и чуждестранни експерти и артисти. Така наречените художествени лекции изследват теми от физиката, химията, медицината, биологията и философията, като ги превеждат на езика на театъра и визуалните изкуства.
Организаторите от Arte Urbana Collectif и Ratio са ни подготвили вълнуваща поредица от сценични продукции в интригуващи научни направления, които събуждат въображението ни и задвижват вдъхновението ни. Този път размишляваме върху произхода на живота, пренасяме се в бъдещето, изследваме свойствата на най-силните отрови, изстрелваме се в космоса и преоткриваме произхода на първите географски карти.
Това обаче далеч не е всичко. Пред очите на публиката изкуствен интелект измисля репликите на актьорите в импровизационно представление, а практическа демонстрация използва зрителя като пример за влиянието на медийната манипулация върху формирането на предразсъдъци. В поредица от монолози пък разсъждаваме върху изменчивата природа на любовта и се опитваме да уловим същноста ѝ.
Акцентите


Как би протекъл един импровизационен спектакъл, написан от робот? Отговорът ни чака на 27 октомври в 20:30, когато изкуствен интелект изпраща реплики до импровизаторите на сцената в опит да се представи за човек. Резултатът обещава да е изключително смешен и абсурден, а дали чатботът ще успее да мине теста на Тюринг, ще разберем на живо.
Непосредствено преди това обаче се обръщаме към собствената си човешка природа. След световната си премиера на Световното изложение в Дубай по-рано тази година Медицината на бъдещето пристига в България,  доведена от италианския драматург Андреа Брунело. В спектакъла с участието на Томазо Роси прескачаме от конкретиката на персонализираната медицина въз основа на ДНК, пол, раса и възраст, към по-дълбоки общочовешки теми: смисъла на съществуването, осъзнаването на мимолетността на живота и значението на фундаменталните изследвания в науката. След спектакъла се включваме в дискусия върху повдигнатите в представлението въпроси.
Продължаваме на химична вълна и на 29 октомври по време на лекцията с импровизационни елементи Сладка отрова. Извървяваме пътя между реалността и сцената заедно със Сократ, Ромео и Жулиета и Уестли от Принцесата булка, за да разберем повече за опасния свят на отровите и отровителите. Кое е истина и кое – художествена измислица? Съществуват ли отрови, които надскачат и най-дивите ни представи? Това ни разкрива един интересен сценичен отбор, съставен от химика Наско Стаменов, актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева. Веднага след това гълтаме противоотровата с наздравица в името на живота, защото ни очаква спектакъл, вдъхновен от лекциите на прословутия физик Ервин Шрьодингер. Щафетата поемат италианският учен Джанлука Латанзи и актрисата Маура Петорузо, които ни предлагат отговори на екзистенциални въпроси. Откриваме как същността се предава от един организъм на друг, разбиваме тайните на ДНК и надникваме в дълбините на молекулите.
Дори тези от нас, които са спали в час по география, преоткриват интереса си към историта, пътешествията и картографията на 30 октомври от 18:30. Географът Евгения Сарафова и видеоартистът Никола Налбантов ни разказват за историята на картите, тяхната употреба и, за да е още по-интригуващо, някои неочаквани техни приложения. По-късно същата вечер поемаме по Дългият път към звездите с астрофизика д-р Владислав Божилов, режисьора и сценарист Андреа Брунело и режисьора и актьор Димитър Узунов. Запознаваме се с най-новите научни теории за произхода на Вселената и обмисляме стратегия за оцеляването ни като вид. Представлението е под формата на телевизионно токшоу, в което водещият и гостът астрофизик водят словесен дуел по темата за бъдещето на човечеството. С находчивото си чувство за хумор спектакълът се превръща във вълнуващ социален коментар.
Специалните събития

В тазгодишната програма фигурира и едно специално предсъбитие на 26 октомври. Билетите не са достъпни за общо закупуване – вместо това се регистрираме чрез формуляр тук и чакаме да разберем дали сме сред избраните, а чак тогава научаваме къде и кога се играе спектакълът. Имерсивният проект alSham изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество, изпълнено със стереотипи, които се разпространяват чрез медийна манипулация. alSham се изпълнява за един единствен зрител, а всяко представление е съобразено с персоналната му гледна точка. Впоследствие на 28 октомври гледаме епилога, в който сръбският сценарист, режисьор и медиен експерт Мирко Стойкович разкрива резултатите за общата публика.
На 29 октомври пък се провежда уъркшопа за изграждане на запомняща се история на научна тематика Creative Storytelling and Science Communication с лектори Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов. Участниците се запознават с различни формати за комуникация на науката и овладяват практически инструменти за това как да създадат и разкажат пред публика завладяваща история по темата.
Пълната програма на фестивала разглеждаме тук, а билетите са на цена между 15 (за единичен билет) и 79 лева (пълен фестивален пропуск).