ДВУБОЙ
15, 16 и 17 септември, 21:00
Тази комедийна пиеса, извадена от чекмеджето на Вазов по настояване на театъра през 1919, има нелека съдба – година по-късно трупата там отказва да я играе. Причината е, че тя нескрито иронизира привичките и любовните препирни на столичния хайлайф в годините след Освобождението, което може да засегне някои негови представители. Днес обаче я гледаме от дистанцията на времето, а както режисьорът Мариус Куркински казва, болката на поета, разочарован от своите съвременници, по всяка вероятност ще е разбираема и за нас.
О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ…
18 септември 21:00
След фарса, който гледаме в Двубой, тази постановка прави рязък завой към една не така позната територия в творчеството на Вазов: любовната му лирика. За целта драматургът на пиесата Мирела Иванова сглобява „колаж“ на неговите любовни копнежи и ги качва на сцена под режисурата на Бойка Велкова, за да осветли с думи интимната страна на един човек, „сам и поделен с всички, с народа си“.
ПОД ИГОТО, 1894-ТА
19 и 21 септември, 21:00
За да напише тази пиеса, която гостува от Габровския театър, Гергана Змийчарова изследва архивни документи, банкови извлечения, преса, лични кореспонденции, както и дневника на майката на Вазов – Съба. Целта: с помощта на документални доказателства да обрисува художествена история за трудностите и перипетиите около издаването на романа Под игото от младия Тодор Чипев в една „бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България“.
УРОК ПО БЪЛГАРСКИ
20 септември, 21:00
Този „театрален урок по български език“, изготвен от Иван Налбантов, гостува от близкия театър Българска армия и има за цел да изпълни залата със словото на Вазов, което всеки човек да преоткрие в себе си. Казано иначе, „зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи“.
ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДА ЗА ДУХОВЕН ПРИНОС И РЕПЕТИЦИЯ НА НАРОДЪТ НА ВАЗОВ
22 септември, 20:00
Краят на Вазовия маратон поставя церемонията по връчване на награда за духовен принос на името на писателя, както и открита генерална репетиция на премиерния спектакъл на Диана Добрева, написана от Александър Секулов. Завесите към нея засега са затворени, но следим за подробности около първите представления на 7 и 8 октомври.

Театър пред театъра е от 15 до 22 септември в пространството пред Народния театър Билети от касите и на nationaltheatre.bg