Балетна вечер

Жанр: балет

Спектакълът в Държавна опера Стара Загора включва две хореографии на Клод Брюмашон – Неопитомените и Пиедесталът на вдовиците, третата е Пахита по хореография на Мариус Петипа.

Клод Брюмашон е френски танцьор и хореограф на съвременен танц. През 1992 той основава, заедно с Бенжамен Ламарш, Националния хореографски център в Нант, който те ръководят до 2016 г.

Творенията на Брюмашон са вдъхновени от живота и взаимоотношенията между хората. Стилът на неговия танц е много фигуративен, изразителен, понякога брутален и винаги страстен. Всеки ден, постоянно вслушвайки се в различията, бдителни и будни във всеки един момент, Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш търсят поетични и енергични движения. Те създават танц, който е последователно фигуративен и главозамайващ, лиричен и страстен, извисен и романтичен, едновременно с това земен и изпълнен със смисъл.

Неопитомените е пламенен дует, изпълнен с жизнена енергия.

Пиедесталът на девиците е произведение – танц на изисканата любов от Средновековието и което изтъква дълбоко уважение към влюбения любовник, нечувствителен към физическата болка.Може също да ти хареса