Чертеж на съня

Жанр: танцово представление
Автор: Симона Тодорова
Сценография: Рая Лъчезарова / UrbanNomad
Костюми: Рая Лъчезарова / UrbanNomad
Музика: Стефан Цеков
Хореография: Симона Тодорова
Участват: Симона Тодорова, Изабел Миткова, Стефан Цеков

Чертеж на съня, с хореограф Симона Тодорова е втората независима танцова продукция на екипа на Сдружение.

Тя се се фокусира върху теорията за несъзнаваното на К. Г. Юнг като извор на потиснати желания, в един свят, който е точно толкова витален и реална част от живота на индивида, колкото съзнаващият, ‘’мислещият’’ свят на Аза. Той обаче е безкрайно по-широк и по-богат. Езикът и ‘’хората’’ на несъзнаваното са символи, а средствата за комуникация са сънищата.

Приемайки съществуването на несъзнаваното, това би допуснало наличието на два ‘’субекта’’ или с други думи – две личности в един и същи индивид. Търсенето и запознаването със себе си в тази дуалистична човешка природа, често достигат връхната си точка в състоянието на разпад – неврологични състояния, липса на сън, обърканост и др.Разпад на телесното. Разпад на съзнанието. Разпад и на несъзнаваното. Но след всеки разпад, следва изграждане. И така отново и отново.

“Пропадам в себе си и моето аз пропада в своето себе си. Вече не съм аз, а е то, което не прави нищо друго освен да за завърне към себе си. На френски казваме за някой, който си възвръща съзнанието, че “се е върнал на себе си” [revient àsoi]. Но всъщност, той се връща към разграничаването на “Аза” и “Другия”, връща се към това, да се разграничи от света…”