Дългата коледна вечеря & Жени в ре минор

Жанр: танцово представление, балет
Сценография: Андрей Злобин
Костюми: Дмитро Курята
Хореография: Раду Поклитару
Участват: Балет на Опера Пловдив

Спектакълът включва Дългата коледна вечеря по едноименната пиеса на Торнтън Уайлдър и музика на Вивалди и Жени в ре минор по музика на Бах, хореографският прочит и на двете е на Раду Поклитару.

Дългата коледна вечеря е балет-размисъл за преходността на живота, за суетните и безполезните дела, с които запълваме скъпоценните минути, часове и години от престоя си на Земята. Постановката проследява деветдесет години от живота на аристократично семейство, минаващи в поредица от коледни вечери. Празник след празник, съдбите на хората се разтварят в забрава като пеперуди еднодневки, без да оставят нищо след себе си. Ярката, гротескна хореография по музика на Вивалди успява да достигне до сърцето на всеки зрител и без морализиране да постави въпроса – с какво се различаваме от сценичните герои? Пиесата Дългата коледна вечеря на отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър продължава да присъства в афиша на редица драматични театри в Европа и САЩ, по нея е създаден филм, както и опера от композитора Паул Хиндемит.

Жени в ре минор е спектакъл е по мотиви от Домът на Бернарда Алба на Федерико Лорка, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Раду Поклитару разказва трагична история за едно несъществуващо женско приятелство, което служи само като извинение за разгръщането на необичайно сложни многофигурни композиции и пронизителни дуетни фрагменти.

Програма