Дама пика

Жанр: опера
Автор: П. И. Чайковски
Режисьор: Вера Немирова; Диригент: Григор Паликаров
Сценография: Юлиян Табаков
Костюми: Юлиян Табаков
Хореография: Анна Пампулова
Участват: Валерий Георгиев, Цветана Бандаловска, Силвия Ангелова, Свилен Николов, Пламен Димитров, Артьом Арутюнов, Гео Чобанов, Велин Михайлов, Людмил Петров, Владислав Владимиров, Михаела Берова, Вяра Железова, Галина Великова, Лилия Илиева-Михайлова

В своя анализ на творбата режисьорът Вера Немирова изтъква, че ако през 2007 е търсела един по-реалистичен прочит на Дама Пика, сега нейните търсения във варненската постановка определено са в сферата на психологическата драма.
За разлика от новелата на Пушкин, в която героят Герман е показан като безчувствен и пресметлив, Чайковски го дарява с богата, опасна за него самия и обществото свръхчувствителност. Една разделена на две личност, разкъсана между две страсти: невъзможната любов към Лиза и страстта към хазартната игра. До момента, в който увлечението към играта го обзема изцяло, той носи съпричастието на зрителя. Все повече обаче страстта към играта и печалбата надделяват в него и той забравя своята първоначална цел: да се пребори за любовта си. За разлика от него, Лиза преследва своята докрай, зарекла се да свърже живота си с Герман, даже и той да е престъпник. С цената на това да погуби себе си тя тръгва с цялото си същество към него. Тук се разделят техните пътища, а меридианът, който едновременно ги свързва и дели, е съдбата на старата Графиня.
Бившата „Московска Венера“, известна светска дама и страстна картоиграчка, среща своя смъртен ангел в Герман, а той се оглежда в нея като в холограма. Както им предсказва баладата на Томски, че Графинята ще получи смъртен удар от онзи, който страстно любящ ще дойде да й изтръгне тайната на печелившите три карти, те са свързани съдбовно. Любовният триъгълник на Ерос и смърт оплита Герман, Графинята и Лиза и води до фатален край на тримата.
Самият Чайковски е част от всеки един свой образ. Силуети от неговия комплексен и много изстрадал характер се намират във всеки един от героите му.