Жанр: танцово представление
Музика: Диригент: Петър Тулешков
Хореография: Наталия Боброва
Участват: Жана Костова, Мария Павлова, Михаела Берова, Артьом Арутюнов, Балет и Оркестър на Държавна опера Варна

Своя голям празник Ханука евреите в цял свят празнуват от 25-ия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември) в продължение на осем дни. Според Григорианския календар, празникът през 2023 започва от залез слънце на 7 декември и продължава до нощта на 15 декември. Затова именно на 7 декември 2023, точно в 19:40, когато залязва слънцето, ще започне и танцово-музикалният спектакъл Ханука на Държавна опера Варна.
Премиерната продукция, посветена на еврейския празник на чудото и светлината, обединява балетните и оперните артисти, заедно с музикантите от оркестъра на оперния театър, под диригентската палка на Петър Тулешков. Балетната прима Наталия Боброва поставя Ханука с езика на съвременната хореография и с респект към стародавните танцови традиции. Древният еврейски танц, смятан за надарен с магическа сила, призван да изразява радостта на общността, някога е бил в центъра на религиозните церемонии и обреди, за да се превърне с годините в знаков компонент на еврейското културно наследство.
Във варненския спектакъл ще бъдат изпълнени известни и не толкова известни еврейски песни и танци, сред които са любимият танц Хава Нагила (нека да се радваме, от иврит) и традиционната клезмерска танцувална мелодия Седем и четиридесет. И тъй като Ханука, подобно на християнската Коледа, е семеен празник, спектакълът въвежда зрителя в приповдигнатата атмосфера на един обикновен дом, в който хората са щастливи заедно. Постоянният контакт между оркестрантите и артистите, разположени на една и съща сцена, засилва това впечатление за съобщност.